BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem lett katasztrófa

A múlt heti hajrának köszönhetően sikerült mérsékelni a januári tőzsdei mínuszokat. A magyar piac ráadásul szerény pluszt hozott össze.

Igaznak bizonyultak azok az előrejelzések, amelyek szerint 2016 volatilis év lesz a tőzsdéken: már a január akkora mozgásokat hozott, amilyenek máskor egy egész évben sincsenek. A globális piacok január 20-án érték el a mélypontot. Az akkori apokaliptikus hangulat ugyan nem sokat változott, a befektetők még a múlt héten is leginkább készpénzbe menekültek, ám a részvényárfolyamok az olaj felpattanásától és a pénteken bejelentett japán stimulustól hajtva emelkedni tudtak.

A részvénypiaci félelmeket elsősorban a kínai lassulástól való félelmek határozták meg, így nem csoda, hogy a legnagyobb vesztes a főbb nemzetközi tőzsdék közül a kínai lett. A Sanghai Composite 23 százalékot, a hongkongi Hang Seng pedig tíz százalékot esett. Európában a három nagy piac közül a német részvények szerepeltek a leggyengébben, a DAX 9 százalékkal került lejjebb, ám a hó végi 9800 pontos érték így is csaknem 500 ponttal (5 százalékkal) van magasabban az idei mélypontnál. London 2,5, Párizs 4,75 százalékot esett ezalatt. A német tőzsdénél a milánói és az athéni is nagyobb zuhanással zárta az év első hónapját, az olasz index 13 százalékos gyengülése főleg a bankszektor feltételezett gondjaival áll összefüggésben.

A BUX nem cáfolt rá a várakozásokra, 0,3 százalékos (77 pontos) emelkedéssel áll az első hónap végén. Némiképp meglepő, de nem a budapesti tőzsde volt a legjobb a régióban: a török részvényindex 2,5 százalékot tudott emelkedni, az orosz papírok dollárban kifejezett árfolyamát mérő Micex pedig 1,3 százalékot. Az új kormány befektetőket megbotránkoztató lépései ellenére a varsói WIG20 csak 4 százalékot esett, (igaz, tavaly sokkal többet), ami alig marad el a prágai 3,7 százalékos mínusztól. A régió leggyengébb tőzsdéje a bukaresti volt, ott 10,5 százalékkal csökkentek az árfolyamok. A Wall Street is nagy ralit mutatott be pénteken, ezzel már második hete pluszban tudtak zárni az indexek. A Dow így 5,5 százalékkal, az S&P 500 pedig 5,1 százalékkal csökkent az év eleje óta, míg a Nasdaq 7,9 százalékot gyengült. Az S&P 500 az elmúlt tíz napban nagyot pattant, 1815 pontos mélypontjáról 1940 pontra jött föl. Globálisan az egyik legnagyobb menekülést az argentin tőzsde mutatta be, amely 22 százalékos mínuszból ugrott föl 3 százalékosba a hó végére.

A tőzsdék megkönnyebbülése részben az olaj piacán bekövetkezett fordulatnak köszönhető. A nyersolaj csaknem 25 százalékot emelkedett január végére a néhány nappal korábbi, 12 éves mélypontot jelentő szintekről. A Brent 34,74 dolláron zárta januárt, az amerikai WTI pedig 33,62 dolláron, ami rendre 6,8, illetve 9,3 százalékos gyengülés 2016-ra nézve. Az arany viszont egy éve nem zárt olyan jó hónapot, mint most, ami bizonyítja, hogy a nemesfém még mindig betölti menedék funkcióját. Az 1116 dolláros unciánkénti ár több mint 5 százalékkal magasabb, mint a 2015 végi jegyzés.

Az amerikai kamatemelési várakozások kitolódása, a magas hozamú kötvények piacának összeomlása és az általános pesszimista hangulat kedvezett az államkötvénypiacnak, amire a pénteki japán kamatvágás még rátett egy lapáttal. Az európai kötvényhozamok ennek megfelelően estek, a német hozamok két éve nem zuhantak akkorát, mint januárban. A tízéves Bund hozama 37 bázisponttal 0,26 százalékra, a kétévesé mínusz 0,487 százalékra süllyedt. Az amerikai tízéves hozam négyhavi mélyponton, 1,926 százalékon zárta januárt, ami október óta a legalacsonyabb érték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.