BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: haladék a hitelintézeteknek

Féléves haladékot adott a Magyar Nemzeti Bank a lejárati összhangra vonatkozó szabályozás alkalmazására a hitelintézeteknek – derül ki a jegybank honlapján megjelent közleményből. A lépést – amely révén a vonatkozó rendelet 2017. április elsején lép hatályba – az MNB azzal indokolta, hogy a korábban alkalmazott önálló zálogjog újbóli bevezetése után a bankoknak elég idejük marad a felkészülésre. A módosítással ugyanakkor bevezetik a „de minimis” szabályt is, amelynek alapján 3 milliárd forintnál alacsonyabb, rendszerszinten nem jelentős nettó lakossági jelzáloghitel-állománnyal rendelkező intézmények mentesülnek az új előírás alól.

A jegybank múlt év közepén alkotta meg azt a rendeletet, amely szerint a hazai hitelintézeteknek a lakossági forint-jelzáloghitelek állományát legalább 15 százalékban hosszú lejáratú, jelzálog-fedezetű forintforrásokkal kell finanszírozniuk. Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint a túlzott forintlejárati eltérés mérséklése mellett hatékonyan támogathatja a hazai jelzáloglevél-piac újjáéledését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.