BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lett az arany

Alig változott az arany forgalma 2015-ben, az árak azonban csökkentek.

Az arany forgalma 2015-ben 4214 tonnát tett ki, ez csaknem megegyezett az előző évivel, miközben kínálata 4 százalékkal volt alacsonyabb - ismertette Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az az Arany Világtanács legfrissebb adatait.

Arany ékszerekből 2455 tonna talált vevőre tavaly világszerte, 3 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, annak ellenére, hogy 11 éve nem adtak el annyi ékszert, mint 2015 második felében. A fellendülés oka a hagyományosan az év utolsó negyedére eső indiai fesztiválszezon élénk keresletének köszönhető - mutatott rá Juhász Gergely.

Kiemelte: Kínában a hosszabb időn át szárnyaló gazdaság lassulása miatt jelentkező fogyasztói elbizonytalanodás és a jüan gyengülése miatt vásároltak sokan a sárga nemesfémből. A világ két legnépesebb országa amúgy is dominálta az aranypiacot, Kína 985 tonnás és India 849 tonnás - az előző évit 2, illetve 1 százalékkal meghaladó - vételei a világ keresletének 45 százalékát adták - magyarázta a szakértő.

Aranyrudakból és aranyérmékből 1,1 százalékkal több, 1011 tonna került új vevők kezébe az elmúlt évben az előző évi eladásokhoz viszonyítva, míg a globális befektetési aranykereslet 2015-ben 8 százalékkal volt magasabb a tavalyelőttinél. A világ ipara 2015-ben 5 százalékkal kevesebb, 331 tonna aranyat használt fel, mint az előző évben.

Juhász Gergely rámutatott: a központi bankok immár öt éve több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak. Tartalékaik 2015-ben 588 tonnával nőttek, ami szerinte annak tudható be, hogy a jegybankok a rekordmélységbe zuhant olajárak és a világgazdaságba vetett bizalom csökkenése miatt eszközeik egyre nagyobb részét helyezték a válságok idején menedékeszköznek számító sárga nemesfémbe.

Az aranykínálat 4258 tonnát mutatott 2015-ben, így 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az újrahasznosítás sok éve nem látott szintre esett, míg a kitermelés 2008 óta először mutatott visszaesést - hangsúlyozta a Conclude vezérigazgatója.

Az aranyárak esését követő kényszerű költségcsökkentések, bányabezárások és a kitermelési projektek elhalasztása miatt a bányászat a tavalyi év utolsó negyedében már visszaesett, amire a válság hét évvel ezelőtti kitörése óta nem volt példa. A 2015-ös 3165 tonnás aranybányászat 2 százalékkal maradt el az előző évi 3244 tonnás mennyiségétől.

Juhász Gergely  szerint a dollár erősödésével magyarázható, hogy míg az arany unciánkénti (1 uncia=31,10135 gramm) ára az amerikai devizában közel 10 százalékkal volt alacsonyabb 2015 végén, mint az elmúlt év elején, addig euróban csak 1 százalékkal csökkent, forintban mintegy 3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az aranyért 2015 végén a múlt év elejéhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.