BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimistábbá váltak a banki ügyfelek

Tovább javult tavaly a bankrendszerrel és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos attitűd a magyar lakosság körében – derül ki a Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb eredményeiből. Eszerint csúcsközelben jár a hitelfelvétellel kapcsolatos és abszolút csúcson van a fogyasztással és a megtakarítással kapcsolatos optimizmus. A kutatás eredményeit bemutató Demeter Ákos, a Deloitte Zrt. partnere elmondta: a hitelfelvétellel kapcsolatos optimizmus abszolút négyéves csúcs közelében van, az arányok alapján nagyjából 70-80 ezer ember gondolta úgy 2015-ben, hogy egyértelműen bátrabban foghat hitelfelvételbe a következő egy év során. Az eredményeket tovább javíthatja idén a CSOK megjelenése a piacon, hiszen a mostani adatokban az otthonteremtési program adatai még nem szerepelnek.

A megtakarításoknál ugyanakkor – miközben nőtt az ezekkel kapcsolatos optimizmus – a teljes mintán 10,1 százalékra csökkent a megtakarításokkal rendelkezők száma, vagyis tovább nyílt az olló, nőttek a társadalmi különbségek. Ennek megfelelően nőtt a megtakarítások kapcsán legelutasítóbbnak mutatkozók aránya is: a megkérdezettek 56,6 százaléka válaszolta azt, hogy egyáltalán nem valószínű, hogy 2016-ban többet tudna megtakarítani. A változó kamatkörnyezet miatt átrendeződés történt az egyes eszközök között: érezhetően nőtt a készpénz és a látra szóló betétek, illetve – az állampapírok fokozott térnyerése miatt – a nem részvény értékpapírok aránya is a megtakarításokon belül. A jelzáloghitelek kiválasztásánál a legtudatosabb a lakosság, de az emberek harmada ma is egyetlen intézmény ajánlatai közül választ. Figyelemre méltó, hogy az emberek 82 százaléka nem tervez informálódni új banki szolgáltatások felől, akik viszont igen, azok elsődlegesen a bankfióki csatornákat, s nem a digitális megoldásokat választják. Ami pedig a kilátásokat illeti, a hitelezési piac kínálati oldalán nem lesz korlát, a felfutást pedig támogatja, hogy a hitelfeltételek enyhültek 2015-ben, miközben csökkentek a kamatok is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.