BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendezik az MKB-leány tőkehelyzetét

Tőkeleszállítást és azzal egyidejűleg tőkeemelést hajt végre az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt.-ben az MKB Bank, illetve az annak kizárólagos tulajdonában álló MKB-Euroleasing Zrt. – tájékoztatta lapunkat a hitelintézet. A lépés az MKB Bank igazgatóságának, illetve a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsának a jóváhagyásával történik meg. A tőkeleszállítást és az azzal párhuzamos tőkeemelést – közölték a hitelintézetnél – a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásból és a forintosításból eredő, jelentős mértékű veszteségek tették szükségessé.

Az Autóhitel Zrt.-nél a tőkerendezés úgy történik meg, hogy a cég jegyzett tőkéjét a tulajdonosok leszállítják 48 millió forintra, majd mind a két fél egy-egy millió forinttal, de ténylegesen 4,771 milliárd forint tőke befizetésével emeli azt meg, így biztosítva a jogszabályi feltételek – vagyis az 50 millió forintos minimum és a megfelelő saját tőke rendelkezésre állása – teljesülését. A lépéssel párhuzamosan az MKB-Euroleasing Zrt. jegyzett tőkéjét is leszállítja a tulajdonos MKB Bank a jelenlegi 5,504 milliárdról a törvényi minimumra, azaz 50 millió forintra. Ennek a tőkeleszállításnak a célja és indoka viszont csak részben veszteségrendezés: a másik cél a tőkeelemek közötti átcsoportosítás, hiszen az MKB-Euroleasing Zrt. jelenlegi saját tőkéje hozzávetőlegesen 2,3 milliárd forintot tesz ki.

A tőkerendezés módja garantálja – hangsúlyozták az MKB Banknál –, hogy a cég tőkehelyzete megfeleljen a törvényi feltételeknek, és az Autóhitel Zrt. fennakadás nélkül teljesíthesse fennálló kötelezettségeit ügyfeleivel és hitelezőivel szemben. „Az Autóhitel Zrt. helyzetének rendezése az MKB Bank alapvető érdeke, hiszen a hitelintézet értékesítése során kiemelt szempontnak számít, hogy milyen állapotban vannak a bank érdekeltségébe tartozó eszközök” – nyilatkozta lapunknak Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a tőkerendezés az adófizetőknek nem kerül pénzébe, hiszen azt a bank saját forrásaiból fedezi, és nem az államnak kell tulajdonosként helytállnia a korábbi – elkerülhetetlen – veszteségekért. Sőt – hangsúlyozta Balog Ádám –, ez a megoldás közvetve hasznot jelenthet az adófizetőknek, hiszen a bank eladásakor magasabb vételárat eredményezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.