BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belső okok miatt gyengül a forint

Február végén 307 forinton is járt az euró-forint kurzus, azóta viszont fokozatos forintgyengülés következett be, tegnap már 315 forint közelében járt a jegyzés. A globális hangulat kedvező, a gyengülés okát az MNB lépéseiben kell keresni.

A forint jegyzése kifejezetten erősödésre hajlott a legutóbbi monetáris tanácsi döntést megelőzően, de történt egy váratlan kamatcsökkentés és számos egyéb intézkedés – mint a negatív betéti ráta, az, hogy a kamatfolyosót folyamatosan változtatni fogják –, ami éles fordulatot okozott az euró árfolyamában. Az euró-forint az akkori 310 körüli szintről mostanra 315 közelébe kapaszkodott, miközben a globális hangulat kifejezetten jó volt. Nemcsak a konkrét intézkedések, az MNB felől érkező nyilatkozatok alapján is úgy tűnik: ha nem is mondják ki (hiszen nincs árfolyamcél), nem bánják, ha a forint gyengül. Ugyan a hazai deviza árfolyama a legtöbbször külső hatásokra ingadozik, most kifejezetten az MNB legutóbbi lépései állnak a gyengülés hátterében – vélekedett Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője.

A keddi Janet Yellen-beszédet követően számos feltörekvő deviza reagált erősödéssel, de a forint ebből sem vette ki a részét, miközben a magyar részvénypiac pozitívan reagált, a BUX több mint 2 százalékot emelkedett tegnap. Korábban a forint felülteljesítő volt, egyrészt a régiós devizák eleve sokkal ellenállóbbak voltak, mint a rubel vagy a török líra. Egy ideig azonban a złotyval szemben is felülteljesített a forint, mivel az ottani friss politikai aggályok átsúlyozást indítottak el a lengyel złotyból a forint irányába.

Ezt a fajta előnyét most elveszíteni látszik a hazai deviza, amiben az elmúlt időszak monetáris lazítása játszik főszerepet. Ennek lehetnek olyan kívánt hatásai, mint az infláció felpörgetése, az export támogatása, egy kontrolláltan gyengülő forinttól ezek a hatások remélhetők – hangsúlyozta Saághy. A gyenge forint mellékhatása persze az is – amennyiben tartós marad –, hogy az MNB nyereséget tud kimutatni.

Az Equilor munkatársa ugyanakkor nem gondolja, hogy a forintgyengülés drasztikussá vagy trendszerűvé válna. Sok minden szól ez ellen: a folyó fizetési mérleg kedvező helyzete, a külkereskedelem aktívuma és a befolyó külföldi pénzek inkább az erősödést támogatják. Maga a környezet is a magyar eszközök mellett szól. Bár csökkent a külföldiek állampapír-állománya, közben megnőtt a hátralévő futamidő. Ez arra utal, hogy a lejárt eszközöket nem fektették be újra, a meglévőket viszont nem adták el.
Jelentősebb gyengülésre csak akkor lenne esély, ha megváltozna a külső környezet, és hozamemelkedés következne be Amerikában vagy Európában. Rövid távon azonban nem várható ilyen irányú változás. Amennyiben a 315 forintos ellenállás kitart, akkor valószínűleg sávozás kezdődik, és ismét az erősödés irányába mozdulhat el a jegyzés, ahol a 310-es szintet veheti célba – vélekedett Saághy hozzátéve, ha fennmarad a kedvező nemzetközi hangulat, a jegybank lépésein a piaci szereplők hamar túltehetik magukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.