BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ömlik a pénz a Diófához

Rekordidő, csupán két év alatt elérte a 100 milliárd forintos lélektani határt a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapjának nettó eszközértéke. Az alap 2014 március 17-én indult mindössze egymilliárd forintos vagyonnal, és mostanra a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató, az FHB Bank és a TakarékBank zászlóshajójává nőtte ki magát. Az alapkezelő 2015 elején egy intézményi sorozatot is indított a lakossági mellé, amelyben mostanra csaknem 12 milliárd forint gyűlt össze.

A hazai ingatlanalap-piacon számos szereplő jelen van, de a lakossági szegmensben csak három sikeres igazán, a Diófa mellett az Erste és az OTP Ingatlan Alapkezelő számít komoly játékosnak. A piacvezető jelenleg az Erste, amelynek legnagyobb alapja 2004 óta működik, és jelenleg több mint 270 milliárd forintot kezel, az OTP-s alap 2002-ben indult, a vagyona 80 milliárd forint fölött van. Az Erste annak idején két és fél év alatt érte el egyébként a 100 milliárd forintos vagyont, a ma már kisebb OTP-s alap pedig három és fél év alatt nőtt ekkorára.

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap már működése első évében is sok friss pénzt gyűjtött, a nettó eszközértéke egy év után meghaladta a 34 milliárd forintot. Az értékesítési eredmények tavaly is impozánsak voltak, a tervezett 56,2 milliárd forint helyett az év végére az alap nettó eszközértéke elérte a 81,4 milliárd forintot. Az idén pedig tovább gyarapodott a vagyon, az év első két hónapjában a hazai befektetési alapok közül Diófa ingatlanalapja nőtt a legnagyobb mértékben.

A gyors növekedés egyúttal komoly kihívást is jelent az alapkezelőnek, a beáramló pénzekből ugyanis ingatlanokat kellene venni, hogy megfelelő szinten tartsák a portfólióban az ingatlanbefektetések arányát. Egy-egy tranzakció lebonyolítása viszont az ingatlanpiacon 3–12 hónapot vesz igénybe. A napokban három ingatlant is vásárolt a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap, és a következő hónapokban további ügyletek zárulhatnak le. Az alapkezelő kereskedelmi és logisztikai ingatlanokat, valamint irodaházakat is keres, a fő célja, hogy minőségi ingatlan- és bérlői állományt építsen ki. A Diófa 2014 óta az ingatlanbefektetési piac egyik legaktívabb szereplőjének számít, egy év alatt nyolc tranzakciót bonyolított le, 2015 végén már 12 bérbe adható ingatlannal rendelkezett. Az első irodaház, amelyet megvettek, a Buda Business Center volt, amelynek kihasználtságát tavaly 100 százalékosra növelték. A tavalyi év legnagyobb tranzakciója az Infopark E épületének megvásárlása volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.