BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordévet zárt tavaly a Visa Europe

Tavaly 2,31 milliárd eurós árbevételt ért el a Visa Europe, ami rekordnak számít, és 25 százalékos növekedés 2014-hez képest – közölte Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője. A társaság költségei négy éve változatlan szinten állnak, tavaly 779 millió eurót tettek ki, a cég ezért 739 millió eurót tudott visszatéríteni a tagbankoknak. A kártyás fizetések értéke 7,7 százalékkal, 1580 milliárd euróra nőtt, az érintőkártyával lebonyolított tranzakciók száma meghaladta az egymilliárdot. A nagyobb biztonságot garantáló tokenizációs szolgáltatás is elindult, ez arra szolgál, hogy az érzékeny kártyaadatok megadása nélkül lehet tranzakciókat lebonyolítani.

Fejlődési lehetőség bőven van, a vásárlások 70 százalékát ugyanis még mindig készpénzzel bonyolítják le Európában. A mobiltechnológiák azonban rohamosan terjednek, különösen a felhőalapú megoldásokban van sok lehetőség. Jelenleg Európában 3 millió terminál képes érintéses és mobilfizetésre, és a tranzakciók több mint ötöde történik online vagy mobilon.

Magyarországon a bankközi jutalékok korlátozása óta a Visa helyzete sokat javult, a piaci részesedése is nőtt. Jelenleg a fizikai kártyás vásárlások (POS-költések) 18 százalékát már Visa-kártyával bonyolítják le. Összesen 1,4 millió Visa-kártyát használnak Magyarországon, ezeknek a többsége betéti kártya. Az egy kártyára eső POS-költések száma a piaci átlag fölött, 21 százalékkal emelkedett tavaly. A Visa érintőkártyáját is egyre több helyen elfogadják, a terminálok több mint felénél tudják használni az érintéses funkciót a kártyabirtokosok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.