BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbantottak az ingatlanalapok

Az év első két hónapja az ingatlanalapoké volt, 20 milliárd forintnál is több friss pénz került a három nagy lakossági konstrukcióba. Parádés hozamok már nincsenek, a befektetők pedig keményen büntetik a bukókat.

Az ingatlanalapok az idei első két hónap nyertesei a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. A legtöbb tőkét a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja vonzotta, 11,9 milliárd forintnyi friss pénz került bele. Az alap két sorozata már több mint 94 milliárd forintot kezel, ezzel bőven ott van a tíz legnagyobb hazai befektetési alap között. A többi nagy lakossági ingatlanalapba is dőlt a pénz az idén, az Erste Ingatlan csaknem 9,5 milliárd forintot vonzott, a vagyona így most már 273 milliárd forint fölött van, ezzel a második legnagyobb alap Magyarországon.

Az első hely is néhány hónapon belül meglehet, hiszen a jelenlegi legnagyobb alapból, az OTP Optimából gyors ütemben vonják ki a pénzt, az év eleje óta 19,2 milliárd forintnyi befektetési jegyét váltották vissza, így már csupán 355 milliárd forintot kezel. Az OTP Ingatan Alapkezelő nyílt végű ingatlanalapja viszont népszerű, ha nem is annyira, mint a két konkurens, de 1,26 milliárd forint friss megtakarítás ebbe a konstrukcióba is került az idén.

Az ingatlan népszerű befektetés, sokan hisznek benne. „Ez egy egyszerű termék, az ügyintézők könnyen tudják értékesíteni, mivel a csapból is az ingatlanpiaci fellendülés folyik. Az árfolyam ingadozása alacsony, ezt szintén szeretik” – mondja Bíró Gergely, a Diófa vezérigazgatója. Azt viszont a szakember is elismeri, hogy a gyorsan bejövő pénzt nem könnyű gyorsan ingatlanokba befektetni, az egyes tranzakciók hónapokig is eltartanak. Az alapok ingatlanbefektetéseinek aránya a folyamatos vásárlások dacára alacsony, nem mindig éri el az 50 százalékot sem, a tőkebeáramlást ugyanis nem mindig tudják az alapkezelők követni, a sok pénzpiaci eszköz miatt pedig a hozamuk is alacsonyabb, 3 százalék körül volt az elmúlt évben.

Az ingatlanalapok mellett különféle határozott futamidejű alapokat tudtak komolyabb mennyiségben eladni az idén az alapkezelők, vélhetően a forgalmazói hálózat intenzív kampányának köszönhetően. A nagy vesztesei az év eddigi két hónapjának a pénzpiaci és a kötvényalapok voltak. Az OTP Optima mellett tízmilliárd forintos nagyságrendben távozott pénz az Erste és az OTP tőkevédett pénzpiaci alapjaiból is. A gyengébben teljesítő vegyes alapokból is több milliárd forintot vettek ki. A K&H-t és az Erstét büntetik a legjobban az ügyfelek a rossz teljesítmény miatt. A K&H 90-95 százalékos tőkevédelmet ígérő konstrukciói között például olyan is akad, amelyik egy év alatt több mint 10 százalékot esett.

Hozam szempontjából egyébként az idén nyersanyagalapot volt érdemes választani. Az OTP Föld Kincsei 14,7, a Budapest Arany Alapok Alapja 13,7 százalékot szedett magára az éve eleje óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.