BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet ér a Yahoo feldarabolva

Eladásra kínálja a Yahoo egyes üzletágait a menedzsment, az ajánlatokat április 11-ig várják.

A piaci verseny áldozata lehet a Yahoo: az internet egykori úttörője hamarosan szó szerint darabokra hullhat, miután a társaság vezetése közölte, hogy április 11-ig várja az ajánlatokat az egyes üzletágaira a potenciális befektetőktől.

Az utolsó komoly felvásárlási sztori 2008-ban volt a Yahoonál, akkor 45 milliárd dollárt adott volna érte a Microsoft. A felvásárlás meghiúsult, de ezután szoros együttműködésbe kezdett a Microsoft és a Yahoo a keresések és az internetes hirdetések terén, és a jó kapcsolat a mai napig megmaradt. A Yahoonak három igazán értékes eszköze van. Az egyik az Alibaba-részesedés, a másik az internetes üzletág, a harmadik pedig a Yahoo Japan-tulajdonrész. Készpénz is van a cégben: december végén a nettó készpénzállomány 5,6 milliárd dollárra rúgott.

Az „alaptevékenységnek” számító internetes divízió magában foglalja a keresési üzletágat, a híroldalakat (Yahoo Finance, Yahoo Sports, Yahoo News) és a Yahoo Mailt. Az oldalakat havonta több mint 200 millió egyedi felhasználó látogatja, és a társaság számos felvásárlással erősítette az elmúlt években az üzletágat; a legnagyobb akvizíció a Tumblr megvásárlása volt 1,1 milliárd dollárért. A felvásárlásokkal megszerezett érdekeltségek és a Yahoo szolgáltatásainak egymilliárdra rúgó globális felhasználói bázisa a becslések szerint mintegy 5,2 milliárd dollárt érhetnek.

A Yahoo és az Alibaba közötti kapcsolat 2005-ig nyúlik vissza, amikor a két cég stratégiai együttműködésre lépett. Az Alibaba akkor átvette a Yahoo kínai tevékenységét, cserébe részvényeket adott az amerikai internetes cégnek. Jelenleg 384 millió Alibaba-részvénnyel rendelkezik a Yahoo, ez a kínai online kereskedelmi óriás jelenlegi árfolyamával számolva 30 milliárd dollárt ér. A tényleges érték ennél pár milliárd dollárral kevesebb lehet, ugyanis az eladást jelentős adófizetési kötelezettség terhelné. A japán leányvállalatban még 35 százalékos részesedése van a Yahoonak, ennek értéke a társaság jelenlegi piaci kapitalizációja alapján közel 8,5 milliárd dollárra rúghat.

A Yahoo piaci kapitalizációja 30 milliárd dollár körül mozog jelenleg, ami azt jelenti, hogy szétdarabolva, külön értékesítve az eszközök többet érhetnek, mint amennyit most a cég ér. Az internetes üzletág beárazása a legbizonytalanabb, de csak az Alibaba-részesedés, a Yahoo Japan-részesedés és a készpénzállomány összértéke magasabb, mint a Yahoo kapitalizációja.

Jelentkezők pedig vannak, a spekulációk szerint kockázatitőke-társaságok, távközlési cégek (például a Verizon és az AT&T) mellett a Walt Disney is érdeklődhet a Yahoo egyes elemei iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.