BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új tulajdonos az Opimusban

Látunk fantáziát az Opimus Group Nyrt.-ben – e, vásárlótól kézenfekvő okkal magyarázta a Világgazdaságnak a Status Capital Befektetési Zrt. ügyvezetője, igazgatósági elnöke, Kerekes Csaba, miért vették meg a Budapesti Értéktőzsdén szereplő cég 7,9 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 7,11 százalékát kitevő, közel 22,5 ezer részvényt. Mivel azonban az eladó az egy éve bebukott Buda-Cash Brókerház felszámolója, korántsem szokványos az indoklás. Különösen, hogy az Opimus több mint 40 százalékát birtokló Cariati Holding (24,54 százalék) és TAC Investment Ltd. (15,86 százalék) tulajdonosi háttere nem ismert; a Vs.hu szerint az előbbi kajmán-szigeteki offshore cég, az utóbbi pedig nigériai bejegyzésű. Kerekes – állítása szerint – sem erről, sem szándékaikról nem tud semmit. Ám óvatosságra inthetné, hogy mindkét cég decemberben bukkant fel a Buda-Cash egykori vezetőihez köthető Hidashát 51 Kft. és CZ-Fém Kft. helyett.

A szekszárdi székhelyű, 2010 márciusában alapított Status egyik fele a szintén szekszárdi Reputo Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-é, a másik Szegedi Sándor Béláé és feleségéé. A cég 2011-ben kapott engedélyt a felügyelettől egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységre. Azt Kerekes lapunknak nem mondta meg, mennyit fizettek a névértéken több mint 560 milliós Opimus-pakettért. Mindenesetre az, hogy a Status saját tőkéje 2014 végén 25,7 millió volt, arra enged következtetni, hogy a vételhez jócskán be kellett vonniuk idegen forrást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.