BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vészforgatókönyv a Morgan Stanley-től

Az elmúlt hetekben látott emelkedés után részvényeladásra biztat a Morgan Stanley, különösen az európai és a fejlődő piaci papírok értékesítését javasolják.

Egyre nagyobb a globális recesszió esélye a Morgan Stanley elemzői szerint. Legfrissebb elemzésükben már 30 százalékos valószínűséget adnak arra, hogy recesszióba süllyed a világgazdaság, és ha ez mégsem történne meg, a GDP-növekedés akkor sem valószínű, hogy gyorsulna az idén. Az expanzív monetáris politika, a lakosság költekezése és az alacsony olajár segíthet a „recesszió elleni harcban”, viszont ahogy a monetáris politikai lépések hatékonysága csökken, úgy egyre inkább előtérbe kerül a fiskális politika és a strukturális reformok.

A gyengébb növekedési kilátások és az ismét előtérbe kerülő politikai kockázatok miatt a Morgan Stanley részvénypiaci elemzői kevésbé optimisták, és azt javasolják a befektetőknek, hogy csökkentsék kitettségüket a globális részvénypiacok irányába. Kedvencük az amerikai részvénypiac, az európai és a fejlődő országok részvényeit viszont nem szeretik. Általánosságban minden régióban a reális árazási szinten forgó, jó fundamentumokkal rendelkező papírokat keresik a Morgan Stanley stratégái.
Elemzők szerint az elmúlt hetekben látott részvénypiaci emelkedést követően most inkább adni kell a papírokat. A vállalati profitok a tavalyihoz képest csökkenhetnek, az Egyesült Államokban várható valamekkora, 4 százalékosra becsült növekedés. Ennek fényében az elemzők az MSCI Europe indexre vonatkozó célárukat 1300 pontra csökkentették a korábbi 1500 pontról, de még ez is esésnek felel meg a jelenlegi szinthez képest. Az MSCI fejlődő piaci indexre vonatkozó új célár 735 pont, ez 7 százalékos esést takar. Az S&P 500 indexre vonatkozó célértékét 125 ponttal, 2050 pontra vitte lejjebb a Morgan Stanley, ez pedig kevesebb mint 2 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Ha pedig valóban globális recesszió lesz, és a Morgan Stanley legpesszimistább forgatókönyve valósul meg, vagyis két évig is kitart majd a gazdasági lejtmenet, abban az esetben az S&P 500 index akár 25 százalékot is zuhanhat, az MSCI Europe és az MSCI fejlődő piaci index pedig 30 százalék feletti esést szenvedhet el.

A jelenlegi környezetben az erős szabad cash flow-hozammal és a magas osztalékhozammal kecsegtető részvényeket ajánlják a Morgan Stanley stratégái. Ilyen például a Delta Air Lines és a Qualcomm Amerikában, Európában pedig az IAG légitársaság, az ITV vagy az Imperial Brands. Amerikában a defenzív szektorok közül a közszolgáltatók számítanak kedvencnek, a „növekedési szektorok” közül pedig a technológia és a ciklikus fogyasztási javak előállítói a favoritok. Az energiaszektor cégeit viszont egyik régióban sem tartja jó vételnek a Morgan Stanley.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.