BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fejlettek megverték a feltörekvőket

A pénzügyi válság kitörése óta eltelt időben a fejlett piaci részvényalapok jobb befektetésnek bizonyultak, mint a feltörekvő piaci versenytársaik.

A 2008-as válságos év kezdete óta az öt legjobban teljesítő Magyarországon kezelt részvényalapból kettő a fejlett piacon fektet be, köztük a legeredményesebb Pioneer USA Devizarészvény Alap is (2008 januárja óta 99,87 százalékos összteljesítménnyel). Az ötök közül csak a kelet-közép-európai, de elsősorban magyar értékpapírokba fektető Concorde Részvényalap preferálja a feltörekvő piacokat (51,04 százalékos teljesítménnyel). Míg a legjobb öt fejlett piaci részvényalap 99,87–44,28 százalék közti hozamot ért el az elmúlt nyolc és negyed évben, a legjobb öt feltörekvő piacon befektető alap 51,04–16,36 százalék közti hozammal zárta ezt az időszakot.

A fejlett piacon befektető alapok közül a válság utáni amerikai ralit meglovagoló alapok teljesítettek a legjobban, nem sokkal mögöttük végeztek a fejlett európai részvényalapok. A feltörekvő piacokon befektető alapok közül a hazai és az ázsiai részvényalapok bizonyultak a legjobb választásnak. Az aktívan kezelt Concorde Részvényalap mögött végzett a magyar részvénypiac teljesítményét lekövető passzív Erste Stocks Hungary 40,52 százalékkal, az ázsiai régióban befektető alapok között pedig az Aegon Ázsia produkálta a legjobb hozamot, 30,69 százalékkal. A kelet-közép-európai régió teljesítménye volt egyébként a legkevésbé szívderítő: az öt legrosszabb alapból négy innen került ki, –20,7-től –39,8 százalékig terjedő hozamokkal, a Concorde alapjának jó teljesítményét elsősorban a magyar részvénytúlsúlynak köszönheti.

Persze ha ilyen alapokat szeretnénk, általában borsos költségeket kell megfizetnünk. Önmagukban a vételi költségek nem jelentenek hatalmas terhelést, a Concorde például hiába szerepeltet 10 százalékos maximumköltséget, a táblázatban szereplő alapokat nulla százalékért veheti, és 500 forintért adhatja a Concorde Értékpapír ügyfele, az Alapkezelő közvetlen ügyfelének pedig teljesen ingyenes. Így a magas kockázatot kedvelők akár spekulációs céllal is fektethetnek ezekbe (a kivétel pont a Concorde-részvény, amely büntetőjutalékot számíthat fel öt napon belüli visszaváltás esetén).

A kiadósabb tétel inkább az éves alapkezelési költség, amelyből az ügyfél nem sokat érzékel, mivel az árfolyamokat már ezzel nettósítva mutatják ki az alapkezelők, de egy részvényalap éves költsége akár 3 százalék fölé is mehet, szemben a kockázatkerülő alapok 1-1,5 százalékos alapkezelési költségével. Ez a többlet különösen medvepiacon ütközik ki, ahol a felszámított költségek miatt bőven a benchmark alatti nettó hozamot érhet el még egy passzív részvényalap is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.