BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MKB nyugdíjpénztára is beszállt a Gránit Bankba

Már két nyugdíjpénztár tulajdonosa van a Gránit Banknak, miután a CIG Pannónia után az éppen privatizálás alatt álló MKB kasszája szerzett tíz százalékos részesedést benne.

Tovább erősödött az MKB Bank és a Gránit Bank már eddig is szoros kapcsolata. A Gránit kisebbségi tulajdonosként részt vesz az MKB Jelzálogbank alapításában, alig néhány napja pedig a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy a Gránitban tavaly decemberben közel tíz százalékos részesedést szerzett Pannónia Nyugdíjpénztár a tagja annak a háromtagú konzorciumnak, amely 37 milliárd forintért megveszi az MKB-t. Ma  felcserélődtek a szerepek, és az MKB Nyugdíjpénztár tette közzé, hogy beszáll a Gránitba.

A privatizálás alatt álló nagybank magánkasszája 2 milliárd forintot tesz hitelintézetbe, melyből tavaly év végén szállt ki az alapító Demján Sándor. E tőkeinjekcióból a Világgazdaság számításai szerint mintegy 683 millió forint a Gránit jegyzett tőkéjét emeli, 6,89 millióra, míg 1,3 milliárd a tőketartalékba kerül. Mindezek eredményeként a bank saját tőkéje 8,3 milliárdról 10,3 milliárdra emelkedik, a február végi elsődleges 20 százalékos tőkemegfelelési tmutatója pedig nő. Noha az állam részesedése 49,97-ről 45 százalékra csökken, továbbra is a legnagyobb tulajdonos marad, mellette Hegedűs Éva Gránit-vezérigazgató cége, az E.P.M. Tanácsadó Kft. mintegy 30 százalékot birtokol.

Hosszú távon számít a Gránit Bankra a kormány – hangsúlyozta közleményében az állami tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium. Melynek elkötelezettségét Varga Mihály miniszter azzal is erősítette, hogy tárcáját a közgyűlésen személyesen ő maga képviselte. E szokatlan lépést Varga azzal magyarázta, hogy "a magyar kormány a magyar bankrendszerért nemcsak abban a tekintetben felelős, hogy működése biztonságos és az ügyfelek számára kiszámítható legyen, hanem azért is, hogy a bankrendszer döntései Magyarországon, a magyar gazdaság sajátosságait figyelembe véve szülessenek meg".

A Gránit a 2015-ös évet 151 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta. Ez ugyan az előző évit 6,8 százalékkal meghaladja, annak eredményeként, hogy betét- és hitelállománya, valamint ügyfelei számát növelte, ám a bővülés üteme jóval elmaradt a tavalyelőtti kiugró, 100 százalék körüli aránytól. A 140 millió forint adózott nyereség pedig több mint százalékkal lett kisebb a 2014-esnél. Ugyanakkor a Gránit mérlegfőösszegéhez viszonyítva 1,15 százalékos működési költsége csaknem a fele a bankrendszer 2,2 százalékos átlagának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.