BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: TUI

Több mint 5 százalékot emelkedett a csütörtöki kereskedésben a frankfurti tőzsdén a TUI árfolyama, miután az utazási cég menedzsmentje közölte, hogy az egy évvel korábbi fölött járnak mind a foglalások az idei nyárra, mind a bevételek. A vezetőség megerősítette a teljes évre megfogalmazott célkitűzéseit, miszerint az EBITDA legalább 10 százalékkal növekedhet. Bár a törökországi célállomások gyengén teljesíthetnek, a spanyolországi és a Baleár-szigetekre érkező foglalások nagy ugrást mutatnak. Tavaly télen a bevételek 3 százalékkal nőttek a cégnél, miután nőtt a foglalások száma, illetve az utak értékesítési ára. Kapacitásainak 95 százalékát értékesítette a társaság az időszakban. Decemberben az egyiptomi biztonsági helyzetre és a terrorfenyegetettség erősödésére hivatkozva csökkentette növekedési várakozásait a cég vezetése, előtte 12,5–15 százalék közötti dinamikát jósoltak.


A nap vesztese: olasz bankok

Jelentős eladói nyomás alá kerültek a csütörtöki kereskedésben az olasz bankok: a Banco Popolare 7 százalékkal, a Banca Monte dei Paschi di Siena 5 százalékkal, a Banca Popolare di Milano és az UniCredit pedig 4 százalékkal értékelődött le. Az utóbbi kapcsán felmerült, hogy esetleg elhalasztja a Banca Popolare di Vicenza tervezett zártkörű tőkeemelését (a pénzintézet 1,5 milliárd euró értékű új részvény eladására vállalt garanciát a teljes 1,78 milliárd euróból, amit a Vicenza a tőkeemelésből bevonni tervez áprilisban). A vicenzai bank azért szeretne részvényeket értékesíteni, hogy a befolyó pénzből megerősítse a mérlegét, miután az Európai Központi Bank tőkehiányt állapított meg nála. Az UniCredit azonban tart attól, hogy jelentős mennyiségű részvény maradhat nála, az olasz bankrészvények iránt ugyanis nem túl erős a befektetői kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.