BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosan használják a magyarok a hitelkártyát

A hitelkártyák száma évek óta alig változik, a használati szokások viszont sokat fejlődtek. A kamatozó tartozások volumene esik, az ügyfelek vásárolnak, a készpénzfelvételt kerülik.

Egyre okosabban használja a magyar lakosság a hitelkártyáit a jegybank adatai szerint. Sokkal többször kerülnek elő a plasztiklapok a tárcákból, a bankok pedig egyre kevesebbet keresnek a lakosságon. A hitelkártyák száma egyébként a bankok intenzív kampányai ellenére nem sokat változott 2010 óta. Akkor 1,4 millió körül volt, később valamennyit esett, jelenleg ismét 1,4 millió hitelkártya van forgalomban.

A bankok akkor keresnek igazán sokat egy hitelkártyán, ha a kártyabirtokos kamatot is fizet a költések után, a kártyahitelek kamata ugyanis a legmagasabbak közé tartozik, jelenleg is 30 százalék fölött van. A kamatfizetés viszont körültekintő használattal elkerülhető. A hitelkártyás készpénzfelvétel mindig kamatozik, de a vásárlás például kamatmentes marad, ha a kártyabirtokos az adott havi költést minden hónapban egy megadott határidőre az utolsó fillérig visszafizeti. A lakosság pedig egyre jobban ügyel arra, hogy ne kelljen kamatot fizetnie, a kamatozó kártyatartozások volumene ugyanis folyamatosan csökken, 3-4 évvel ezelőtt még bőven 150 milliárd forint fölött alakult, jelenleg viszont már 130 milliárd forint körül van, ez körülbelül 6 milliárd forintnyi kamatkiesést jelent évente a bankoknak.

A kártyahasználat ugyanis drasztikusan átalakult az elmúlt öt évben. Bár a kártyák száma gyakorlatilag nem változott azóta, 2010-ben még kevesebb mint 24 millió hitelkártyás vásárlást bonyolítottak le Magyarországon, vagyis havonta körülbelül 1,4 alkalommal vették elő a kártyájukat az ügyfelek, tavaly már csaknem háromszor ennyi, 63,6 millió vásárlási tranzakció volt, ez havonta átlagosan négy kártyahasználatot jelent. A költések volumene is bőven több mint a duplájára emelkedett öt év alatt, 2010-ben 205 milliárd, tavaly 468 milliárd forintot költöttek hitelkártyával a magyarok Magyarországon.

A külföldi kártyahasználat hasonló ütemben fejlődik, tavaly 4 milliónál is több tranzakciót bonyolítottak le csaknem 72 milliárd forint értékben ezekkel a kártyákkal. Az internetes hitelkártya-használat különösen gyorsan nő, öt év alatt több mint az öt és félszeresére emelkedett. Tavaly több mint négymilliószor fizettek a magyarok hitelkártyával a világhálón 54,5 milliárd forint értékben. 2010-ben egyébként a hitelkártyás internetes vásárlások kétharmadánál még külföldi kereskedőnek fizettek a magyarok, tavaly már a lakosság az esetek több mint felében hazai internetes áruházban költött a kártyájával.

A vásárlások száma amiatt is fokozódik, hogy egyre több az ehhez kapcsolódó banki akció. Sok hitelintézet ad 1-2, sőt bizonyos termékeknél akár 5 százalékos vagy még nagyobb visszatérítést, ha a számlát hitelkártyával egyenlíti ki az ügyfél. A hűségprogramokban is fontos szerep jut a hitelkártyáknak, számos banki szolgáltatás díjából kedvezményt adnak a szolgáltatók, ha az ügyfél meghatározott számú vagy értékű vásárlást bonyolít le egy adott időszak alatt.

A kártyahasználók tudatosságát jelzi még az is, hogy a méregdrága hitelkártyás készpénzfelvételt egyre kevesebben veszik igénybe, ezek volumene öt év alatt több mint 40 százalékkal csökkent. 2010-ben még több mint 3 milliószor használták ezeket a kártyákat készpénzfelvételre az ATM-eknél, tavaly már csupán 1,77 milliószor. A felvett készpénz összege is csökkent 25 százalékkal, tavaly már alig érte el az 50 milliárd forintot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.