BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra bajban a zloty

Hétfőn ismét jelentősen, több mint félszázalékkal gyengült a lengyel zloty, pedig nemrég úgy nézett ki, hogy fellélegezhetnek Varsóban. Ám maradtak még kockázatok, amelyeket nem árazott be a piac.

Az elmúlt egy hétben 1,9 százalékkal gyengült a lengyel zloty az euró­val szemben, a hétfői kereskedés második felében már 4,39-nél járt az árfolyam. Eközben a forint mindössze 0,03 százalékkal gyengült ugyanebben az időszakban, vagyis feltűnő volt a lengyel deviza alulteljesítése. Az év eleje óta a zloty 3,1 százalékot veszített, miközben a forint másfél százalékkal erősödni tudott az euróval szemben.

A lengyel deviza gyengélkedését továbbra is az okozza, hogy a tavaly őszi parlamenti választások óta a Jog és Igazságosság párt egy sor olyan intézkedést hozott, amely hazai és nemzetközi bírálatokat váltott ki. Emiatt az év elején egészen 4,5-ig emelkedett az euró-zloty árfolyam, majd úgy tűnt, hogy kedvezőre fordul a hangulat, de az utóbbi hetekben megint gyengülőben a zloty.

Ennek oka, hogy egyrészt még mindig vannak súlyos kockázatok, mint például a lengyel devizahitelek átváltása, amellyel kapcsolatban nem született meg a végső megoldás. Sok terv napvilágot látott már, ezek különböző terhet jelentenének a bankok számára, de hivatalos döntés nincs.
A zloty gyengélkedésének másik oka, hogy az elmúlt napokban több gyenge makrogazdasági adat is megjelent Lengyelországban. Emiatt ismét egyre erősebbek azok a hangok, hogy a nyáron, Marek Belka jegybankelnök távozása után újrakezdődhet a kamatvágási ciklus Varsóban.

A múlt héten a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés friss statisztikája is csalódást keltett, amiből az Erste Bank elemzői például arra következtetnek, hogy az első negyedévben jelentősen lassulhatott a GDP-növekedés. Részben emiatt – és a váltásra számítva – a JP Morgan elemzői már úgy vélekednek, hogy szeptemberben és decemberben tovább vághatja a kamatot a Lengyel Nemzeti Bank. A további lazításhoz viszont az is kellene, hogy addig elháruljanak a már említett kockázatok, mint például a frankhitelek kérdése. Szakértők szerint már a zloty múlt hét végén felerősödött ismételt esése is annak tudható be, hogy a jegybanki döntéshozók egyre bátrabb nyilatkozatokkal állnak elő.

Rövid távon az is ráerősít a lengyel deviza vesszőfutására, hogy alig két hét múlva, május 13-án lesz esedékes a Moody’s következő hitelminősítői felülvizsgálatának eredménye, a befektetők egy része pedig attól tart, hogy a Standard & Poor’s meglepő januári lépése után ismét leminősítik Lengyelországot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.