BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szakértelemnek is megvan az ára

Az elmúlt egy- és ötéves időtávon a Concorde és az OTP abszolút hozamú alapjai hoztak a legjobban.

Egy- és ötéves időtávon egyaránt az OTP EMDA alapja a legjobban teljesítő, Magyarországon kezelt abszolút hozamú alap, elmúlt éves hozama 12,6 százalék, ötéves évesített hozama pedig egészen kiemelkedő, 18,12 százalék. Ezt követi egyéves időtávon az OTP Prémium, majd az OTP Supra. Ötéves teljesítményt vizsgálva a Supra a második legjobban teljesítő alap éves 14,92 százalékos hozammal, míg a Prémium a harmadik. A negyedik és az ötödik helyen egyébként mindkét időtávon a Concorde Platina Pí és a Concorde Citadella alapok osztoznak. Mindössze hat olyan abszolút hozamú alap van hazánkban, amely tíz éve működik, közülük egyébként az Aegon Alfa a legjobb 9,78 százalékos éves átlagos hozammal, és csak egy alap van (a Budapest Kontroll), amelynek hozama negatív.

Az abszolút hozamú alapoknak három jelentős költségük van, a vételkor és az eladáskor fizetendő költség, a vagyonarányos éves kezelési költség és a benchmark fölötti hozamrészre terhelt sikerdíj. Utóbbi kettőt az ügyfél nem érzékeli közvetlenül, mivel az alap teljes állományára terhelt költségek és a kiszámított hozam már az ezzel korrigált nettó érték.

Az elérhető dokumentumai alapján egyébként az alapokhoz a legalacsonyabb vagyonarányos kezelési költséget a Concorde Platina Pí számítja fel, míg az OTP EMDA-nál a legmagasabb ez az érték. A sikerdíj az alapok nagy részénél 20 százalék, kivéve a Citadella esetében, ahol a high-water mark elvén határozzák meg, illetve az OTP Prémiumnál, ahol nincs ilyen költség. A Citadella esetében ez azt jelenti, hogy a múltbeli teljesítményhez viszonyítanak, és attól függ a sikerdíj, hogy azt el tudja-e érni az alap.

A tranzakciós költségek konkrét értékeit a forgalmazók kondíciós listáiban találjuk meg, ezeknek lehetséges mértékét viszont a szabályzat maximálja. A Concorde (és az Aegon) abszolút hozamú alapjaihoz egyébként az alapkezelőn keresztül díjmentesen juthatunk hozzá, az OTP fenti alapjait a bank értékpapírszámláján keresztül pár száz forintért vehetjük (210–429 forint) és adhatjuk el (638–1276 forint). Előfordulhat, hogy a tranzakciós költségeket elengedik a szolgáltatók bizonyos akció keretein belül, valamint, hogy adott napon belül büntetődíjjal szankcionálják a visszaváltást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.