BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött a posta nagy dobása, 130 milliárd forintot vittek be az ügyfelek

A postai hálózat rendkívül hatékonyan értékesíti a befektetési termékeket, míg 2015 elején 20 ezres ügyfélszámról, és 48 milliárd forintnyi ügyfélvagyonról beszélhettünk, mára 45 ezer ügyfél 130 milliárdnyi vagyonát kezeli - mondta el Kadocsa Balázs, a Magyar Posta Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese a Portfolionak . Arról is beszélt: míg 2013 előtt a Magyar Posta a befektetési termékkörben 100 százalékban bankok termékeit értékesítette, mely bevételeiből az állam nem részesült, most 80 százalékban állampapírokat értékesítenek a postahelyek, amivel támogatják azt a gazdaságpolitikai célt, hogy az adósság finanszírozásában a belföldi szereplőké legyen a főszerep.

Mindemellett a befektetési jegy értékesítése is növekszik - tette hozzá. A Magyar Posta és leányvállalata a befektetési jegyek után a korábbi partner által fizetett jutalékszint másfélszeresét kapja, így ez a terület is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a Magyar Posta bevételeihez.

Már nem csak a klasszikus postai szolgáltatásokat veszik igénybe a postahelyre betérők, hanem egyre inkább élvezik a bővített szolgáltatásokat. A befektetési termékek esetében figyelnek arra, hogy elsősorban alacsony kockázatú termékeket értékesítsenek - mondta el.

Alacsony kockázat mellett jelen pillanatban két termék képes mérhető hozamot biztosítani: a lakossági állampapír és az ingatlanalap - emelte ki. Az ügyfelek rendkívül kedvelik a Kincstári Takarékjegy Plusz egyéves állampapírt, hiszen több, mint 38 ezren fektettek már be ebbe a termékbe, amely jó alternatíva a korábban csak papír alapon forgalmazott Kincstári Takarékjegyek mellett.

Arra a kérdésre, hogy a vonzó kamatokat kínáló lakossági állampapírokkal mitől versenyképes alternatíva a befektetési jegy, Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő vezérigazgatója azt válaszolta a portálnak: ez valóban egy nehéz verseny, a Diófa Alapkezelőnél ezt nem csak a postai értékesítő hálózatban tapasztalják, hanem más hálózatokban is. A kisebb kockázatot vállaló ügyfelek esetében a jelenlegi kamatszintek mellett az ingatlanalapok váltak vonzóvá. A költségektől függetlenül az ügyfélnek a végső, költségektől tisztított nettó hozam számít igazán, és ebben a tekintetben az ingatlanalap versenyképes termék. Emellett az elmúlt években nagy hangsúlyt helyeztek az ingatlanbefektetési területre is, jelenleg négy ingatlanalapot kezelnek több mint 140 milliárd forint értékben. Ezek között van lakossági és intézményi alap is.

Biró Gábor azt is elmondta: az ingatlanalapuk sokkal erőteljesebb növekedést produkált, mint azt az induláskor feltételeztek, bő két év leforgása alatt 110 milliárd forintnyi vagyon gyűlt össze ebben az ingatlanalapban. Jelenleg is dolgoznak több nagy tranzakción és azzal számolnak, hogy az előttünk álló két hónapban megduplázzák az ingatlanállományt. A fő fókuszok nem változnak: az irodaházak mellett a jellemzően több bérlős kiskereskedelmi ingatlanok, illetve a városi logisztika területén terveznek vásárolni - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.