BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horribilis lelépési díj jár Mayernek

Erősen fordított arányban áll a Yahoo vezérigazgatójának fizetése cége utóbbi időben mutatott teljesítményével. A Google-tól 2012-ben átigazolt Marissa Mayer kiváló szerződést kötött annak idején, s ha idejekorán távozna, akkor is 55 millió dolláros bánatpénz illeti meg – derül ki a tőzsdehatósághoz (SEC) eljuttatott iratokból.

A topmenedzser irányítása alatt a Yahoo a kezdeti sikerek után sem tudott felzárkózni versenytársaihoz, hirdetési bevételei elapadtak, a cég egyben vagy darabokban történő értékesítése éppen folyamatban van. A helyzet idáig fajulásában döntő részben felelős cégvezetők fizetési listájának nyilvánosságra hozása olaj volt a tűzre. Az pedig kiváltképp, hogy a Yahoo új tulajdonosai vagy a helyén hagyják Mayert, vagy kifizetik a részvényekben, készpénzben és egyéb juttatásokban neki járó 55 millió dolláros lelépési díjat.

A maximális összeget akkor kapná meg, ha a leendő új tulajdonos egy éven belül elmozdítaná a posztjáról. Az előzmények ismeretében erre reális esély van. A SEC-hez benyújtott dokumentumok a szokásokkal ellentétben nem tartalmazzák sem a lelépési díj megállapításának részleteit, sem annak indoklását. Tavaly 36 millió járt Mayernek, a Yahoo bevallása szerint ebből április elsejéig csak 14 milliót fizettek ki, de ez is kétmillióval meghaladja az e poszthoz mért átlagos szintet. A megelőző évben 42 milliót vitt haza a vezérigazgató, ezzel a legjobban kereső cégvezető volt a nők körében. Februárban egyébiránt 1700 dolgozóját tette utcára a Yahoo, de a 15 százalékos létszámcsökkentés a felső vezetőket nem érintette.

A Yahoo internetes üzletágára – számos jelentkező közül – az amerikai Verizon telekommunikációs óriást tartják a legesélyesebbnek, amelyet a szárnyaszegett internetes vállalkozások „hiénájának” is neveznek. E cég vette meg épp egy évvel ezelőtt a halványuló fényű üstököst, az AOL-t 4,4 milliárd dollárért. Most a vételár 4 és 10 milliárd dollár között lehet, és két hónapon belül nyélbe is üthetik az eladást. Mayer ebben az esetben érdekes találkozás elé nézne, hiszen a Verizonhoz tartozó AOL vezérigazgatója, Tim Armstrong képviselné a vevőt, vele annak idején épp a Google-nél tették le a keresőóriás legfontosabb szolgáltatásainak alapjait – írja az AP.

Elemzők szerint a Yahoo nagy szerencséje, hogy nem kótyavetyélte el az Alibaba kínai e-kereskedelmi szolgáltatóban lévő, 30 milliárdot érő részesedését, ez az egyetlen igazi vagyoneleme a vállalatnak, s emiatt nem omlott még össze az árfolyama. A Yahoo vesszőfutását jelzi, hogy tavaly az előírt 5 százalékos forgalombővülést sem érték el, s 4,6 helyett 4,1 milliárddal zártak. Az idei 3,5 milliárdos terv teljesítése is nehézségekbe ütközik, noha a hirdetési piac éppen aranykorához közelít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.