BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy nem érti, miért kérdezik a lemondásáról

"Nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést" - mondta a jegybankelnök, amikor a lemondásáról kérdezték. Arról is beszélt: több száz rokona van, nem tud mindegyikőjükért felelősséget vállalni.

Matolcsy György azért nem utalta át a költségvetésnek az alapítványokra fordított közel 270 milliárd forintot, mert fontosabbnak tartja a nemzeti öntudat építését, mint a devizahitelesek veszteségeinek csökkentését - mondta el a jegybankelnök a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Matolcsy szerint bár az alapítványok közpénzt osztanak, mégsem vizsgálják a támogatottak tulajdonosi hátterét, így az offshore cégek sincsenek kizárva a kifizetésekből.

"Azok a hírek, amelyek eddig a Magyar Nemzeti Bankot és alapítványait, illetve a jegybankelnököt rossz színben tüntették fel, azok az ellenzéki pártok és bizonyos médiaszereplők politikai blöffjei" - fogalmazott Matolcsy. Azt is hozzátette: "bár nem vagyok kuratóriumi tagja a szóban forgó alapítványnak, abban biztos vagyok, hogy minden alapítványi ügylet a törvények teljes betartása mellett zajlott és zajlik"

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását, azt válaszolta: "Nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést. Egy jól működő, törvényes jegybank elnökének, amely új, sikeres monetáris politikát valósít meg, s ennek keretei között a forintosítás nyomán mintegy ezermilliárd forintot ad át a magyar társadalomnak, miért is kellene lemondania? Mert politikai blöff folyik?"

Arról, hogy a rokonainak a cégei miért kaphattak pénzt az alapítványoktól, azt válaszolta: "mindenki a saját családjáért tud felelősséget vállalni. Amikor arról nyilatkoztam, hogy a családomnak nincs offshore-érdekeltsége, akkor a szűk családomra, vagyis a feleségemre, a két fiamra és magamra gondoltam. Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom".

Az interjúban Matolcsy újra hitet tett amellett, hogy "ha az államtól közpénz indul el, s az civil pénzzé válik, akkor az marad a civil vagyon körében". Ami pedig a műtárgyak vásárlását illeti, a jegybankelnök visszakérdezett: "Miért ne vásárolhatnánk képeket és műtárgyakat, ahogyan azt az unió más jegybankjai teszik?"

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.