BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takarékbank: Sereghajtóból újra éllovas lehet a magyar gazdaság

Az idei átmeneti lassulást és 2,1 százalékos gazdasági növekedést követően jövőre már 3,3 százalékkal bővülhet a magyar GDP – prognosztizálják a Takarékbank elemzői. 2017-től a beruházások ismét érdemben élénkülhetnek, és a bérek emelkedésével párhuzamosan a háztartások fogyasztása is tovább erősödhet.

Az első negyedéves lassulás után felpöröghet a magyar gazdaság a Takarékbank elemzői szerint, ugyanakkor Oszlay András, a bank osztályvezetője az elemzés bemutatóján kiemelte: 2,1 százalékra csökkentették az idei éve vonatkozó eddigi, 2,5-ös növekedési várakozásukat. „Nem lehetetlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2,8 százalékos növekedési prognózisa megvalósuljon, de ehhez 4 százalékos növekedés elérésére lenne szükség az év végére” – mutatott rá Oszlay.

Suppan Gergely, a bank közgazdásza kiemelte: ugyan az első negyedévben az EU sereghajtói lettünk azzal, hogy negyedéves alapon 0,8 százalékkal visszaesett a GDP, a következő negyedévben viszont újra az élmezőnybe kerülhetünk. „Egyszeri tényezők okozták a visszaesését az első három hónapban” – mondta Suppan Gergely, megemlítve az EU-források ciklusváltás miatti elapadását és az autóipar termelésének átmeneti csökkenését.

A beruházások bővülését nem csak az uniós források lehívásának felgyorsulása, hanem a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a növekvő költségvetési mozgástér miatt emelkedő pályára álló állami beruházások, valamint az autóipari kapacitások növelése is segíteni fogja – foglalta össze Suppan Gergely.

Idén és jövőre is a háztartási fogyasztás erőteljes növekedése segítheti a GDP-növekedést Oszlay András szerint, jövőre pedig már a beruházások is támogathatják a bővülést. Suppan hozzátette, a fogyasztás a jövő év elején érheti el a válság előtti szintet.

A szakértő úgy véli, hogy jövőre már újra a régiós átlag fölé kerülhet a magyar gazdaság növekedése. „Nem lesz tartós a leszakadásunk a régiótól” - hangsúlyozta. Sőt, a belső motorok miatt jövőre már 3 százalék felett lesz a GDP-növekedés.

Évtizedek óta nem volt olyan gyors reálbér-növekedés, mint idén tavasszal – emelte ki Suppan –, és még csak most jön egy nagy béremelési hullám az állami szférában. Ez azonban nem okoz magas inflációt. „A következő időszak adócsökkentései és a továbbra is alacsony energiaárak is abba az irányba hatnak, hogy az infláció kismértékű maradjon” - olvasható az elemzésben. A Takarékbank várakozásai szerint 2016-ban egy év vége felé bekövetkező kisebb gyorsulás eredményeként az éves átlagos infláció 0,7 százalék lehet, míg 2017-ben 2,1 százalékos infláció valószínűsíthető. Az alacsony infláció miatt pedig tartósan alacsony, 0,9 százalékos maradhat az alapkamat.

Szerintük a makrogazdasági fundamentumok alakulása tovább támogatja a forintot. Magyarország a Fitch májusi felülvizsgálata óta már egy befektetésre ajánlott adósságosztályzattal is rendelkezik a nagy hitelminősítőktől, és jó esély van arra, hogy idén (júliusban vagy novemberben) a Moody’s is visszahelyezi a befektetésre ajánlott országok listájára Magyarországot. „Ezzel pedig számos, Magyarországon jelenleg nem aktív befektetési alap számára is megnyílik a lehetőség magyar pénzügyi eszközök tartására” - vélik az elemzők. Suppan szerint a forint mostanra a legstabilabb feltörekvő piaci devizák közé tartozik.

A forintot más régiós devizákkal együtt kissé megtépázta a brit népszavazás körüli bizonytalanságok erősödése. Ezzel együtt, amennyiben a Takarékbank várakozásainak megfelelően az Egyesült Királyság az Európai Unióban maradás mellett dönt, a forint gyorsan újra stabilizálhatja helyzetét a 310-es szint körül az euróval szemben. Ellenkező esetben huzamosabban is a 320-as szint fölé is kerülhet az árfolyam – prognosztizálják. A Takarékbank várakozása szerint az év közepi ingadozások után a forint az év végén is tartani tudja majd a 310-es szintet az euróval szemben, 2017-ben pedig mérsékelten erősödni is tud majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.