BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénz jut a quaestorosoknak

Hatezer Quaestor-károsult összesen 1,4 milliárd forintot kaphat nemsokára az eddig megítélt kártalanításon felül a Kárrendezési Alap előzetes becslése szerint. Ennek az az oka, hogy az Országgyűlés módosította a kárrendezési törvényt, pontosítva a kárrendezés során figyelembe vett hozamok számításának szabályait. A módosult jogszabály hatálybalépésétől számított 30 napon belül az alap újraszámolja a kárrendezési ellenértéket, és értesíti az érintetteket a módosult összegről, valamint annak kifizetéséről.

A Kárrendezési Alap korábban már átutalt összesen több mint 37 milliárd forintot több mint 20 ezer Quaestor- és Hungária-kötvényes károsultnak. Ebből a jogosultak 33,6 milliárd forintot fel is vettek. Az a hatezer ügyfél, aki most extra pénzt kap, azért jogosult a többletre, mert az új jogszabály szerint a kárrendezési összeg kiszámításakor csak a befektető által ténylegesen elért jövedelmet és nem az értékpapírszámlán jóváírt kamatot kell levonni hozamként.

Ezt a módosítást azzal indokolta a törvényjavaslatot benyújtó fideszes képviselő, Völner Pál, hogy a quaestoros értékpapírszámlákon jóváírt hozam sokszor magasabb volt a befektető által valóban elért hozamnál. A jóváírt hozam és a valóban felvett hozam között azért volt különbség, mert az ügyfelek a másodlagos piacon is vásárolhattak Quaestor-kötvényeket, amelyeknek a vételára a kibocsátáskorinál magasabb volt, hiszen már tartalmazta az addig elért hozamot. Az értékpapírszámlán viszont ezt is elért hozamként könyvelték, és levonták a kártalanítás során, holott a befektető ezt a pénzt sosem vehette fel.

A Quaestor kötvényesei már tavaly nyáron is kaptak egyszer kártalanítást a Befektető-védelmi Alaptól (Beva) összesen 86,8 milliárd forint értékben. A Beva viszont csupán a fiktív kötvények után fizetett kártalanítást maximum 20 ezer eurós értékhatárig. A Kártalanítási Alap a valódi kötvények árfolyamveszteségére is fizet kártérítést, a Beva és az új alap által kifizetett teljes kártalanítás maximum 30 millió forint lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.