BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezt várja az Erste a Brexit után

A közvetlen hatásokra fel lehetett készülni, de aggasztó, hogy a brit parlament nem tudja, hogyan kezelje a helyzetet a kilépésig hátralévő években.

Egy látható fekete hattyú volt a Brexit, aminek közvetlen hatásaira mindenki fel tudott készülni - közölte Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója egy ma délelőtti sajtóbeszélgetésen. Ugyanakkor azt aggasztónak tartja, hogy a brit parlament érezhetően nem tudja még, hogyan kezelje ezt a helyzetet a kilépésig tartó másfél-két évben.

Kétségtelenül nehéz megjósolni, mi lesz most. Az lehet izgalmas, hogy a Brexit milyen egyéb folyamatokat indít el, például Skóciában lesz-e népszavazás. Cselovszki csak reméli, hogy hatékonyabb lesz az EU a Brexit kezelésében, mint a menekültválságéban.

Emellett az Erste Befektetési Zrt. vezetője abban is bízik, hogy a Brexit kapcsán az uniós illetékesek a MiFID II. 2017. januári bevezetését újragondolják. Már csak azért is, mert az uniós irányelveknek való megfeleléshez szükséges informatikai, compliance, belső fejlesztések még egy sor befektetési szolgáltatónál - köztük az Ersténél is - váratnak magára, ezért sem lenne kedvezőtlen a halasztás.

A tőkepiacok volatilitása a közeljövőben megmaradhat, sok meglepetés érhet bennünket, melyeknek lehetnek komoly reálgazdasági kihatásai - jegyezte meg Ráner Géza, az Erste Befekteti Zrt. ügyvezető igazgatója. Rövid távon az eddig erős brit és a londoni ingatlanpiac érezheti meg leginkább a Brexitet.

A tőzsdei folyamatok nehezen jelezhetők előre, de a magyar piacnak kedvez, hogy Lengyelországban most folynak azok a változások - jelesül a magánnyugdjípénztári rendszer átalakítása -, amelyek Magyarországon már lezajlottak. Ráner szerint a magyar piac lengyellel szembeni leértékelődése az árfolyamokon is látszódik. A BUX többé-kevésbé ledolgozta a korábbi években kialakult 40 százalékos régiós árfolyam-lemaradását. Magyarországot lehetett kritizálni, de tényleg jobban teljesített és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenysége következtében elindult a gazdasági növekedés, ami visszaterelt korábban innen elment külföldi befektetőket - közölte Cselovszki.

Aki örül, hogy bár a tavalyi év viszontagságosnak indult, 2015 végére gyakorlatilag minden piaci anomália lezárult. Az idei első félév pedig kifejezetten jól indult, a tőzsdei forgalom jelentős volt.

A tőzsdei változásokat, az MNB 75 százalék fölé kerülését az Erste Befektetési Zrt. - mely nemrég a BÉT 2,32 százalékos tulajdonosává vált - üdvözli. Pozitívnak tartja, hogy a piacfejlesztéshez szükséges összes erő egy kézben van és örül, hogy a kis- és középvállalkozásoknak önálló kereskedési platformja lesz 2017 első negyedévétől. Csupán az okoz számára csalódást, hogy úgy tűnik, a Waberer’s egy ideig nem megy a tőzsdére. Ugyanakkor Cselovszki bízik benne, hogy az Alteo és a Duna House őszre tervezett kibocsátásai megvalósulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.