BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb: Az UEFA az igazi győztes

Nem csak a portugálok bonthatnak pezsgőt az Európa-bajnokság után. Az UEFA is nagyot nyert, de a kisebb válogatottak és klubok is győztesnek érezhetik magukat.

Szinte minden pénzügyi rekordot megdöntött a futball-Eb, az biztosnak látszik, hogy a szervezők hatalmasat nyertek azzal, hogy 16-ról 24 csapatosra bővítették a mezőnyt. Az UEFA mintegy 830 millió eurós nyereséggel számol, ez közel másfélszerese a négy évvel ezelőtti Európa-bajnokság 593 milliós profitjának. A bevételek legnagyobb része, mintegy egymilliárd euró, a tévés közvetítési jogokból folyt be. A szponzori pénzekből és licencdíjakból 480 millió, a jegyértékesítésből és a vendéglátásból pedig 400 millió eurót kapott az UEFA. A költségeket 1,1 milliárdra becslik – ennek mintegy harmada a válogatottak és a játékosokat adó klubok díjazására megy el.

A legjobb játékosok persze így sem az Eb-n keresték degeszre magukat, de a középcsapatok tagjainak már annál jobban megérte a sikeres szereplés. Az UEFA összesen 301 millió eurót oszt szét a csapatok közt, a győztes Portugália szövetsége, vezetői és játékosai összesen 25,5 milliót kaptak. Ha ezt arányosan osztják el, akkor Cristiano Ronaldo nagyjából egyheti fizetését kapja meg bónuszként. A magyar válogatott 11,5 millió eurót kapott, ennek 30 százalékát osztják szét a játékosok közt, ez 1,1 milliárd forintot jelent – ebből differenciálatlanul mintegy 50 millió esik egy-egy játékosra.

A klubok közt ugyanez a helyzet: a legnagyobbak számára aprópénz, ha sok focistájuk sikeres, az európai középmezőny viszont nagyon jól jár. Az UEFA a játékosok által az Eb-n töltött napok után fizet. Magyarországról a legtöbbet, 870 ezer eurót a Ferencváros kapja, de azok a klubok is, amelyek csak egy focistát küldtek a válogatott keretbe, gazdagabbak lesznek 150 ezer euróval, azaz közel 50 millió forinttal. Egy magyar klub éves költségvetésének még ez a kisebb összeg is 5-10 százaléka, míg például az angol Premier League-ben az utolsó hely is annyi pénzdíjat hoz, amennyihez háromszor kéne megnyerni az Eb-t. Persze az Eb alatt megugranak az átigazolási díjak is. Könnyen megdől a magyar NB I átigazolási rekordja is, ha beigazolódik, hogy a Bologna tegnap ötmillió eurót fizetett Nagy Ádámért.

A tévéknél már nem ennyire egyértelmű az ok az örömre. Pedig az, hogy az eddigi 31 helyett 51 meccset játszottak, jócskán megnövekvő reklámbevételeket jelent, csakhogy ezzel együtt a közvetítési díjak is megugrottak. A francia TF1 adó például 45 millió eurót fizetett a meccsek felének közvetítéséért, miközben a reklámbevétele 23-27 millió euróval nőtt csak meg. Az is igaz viszont, hogy sok tévécsatorna hosszú távú beruházásként tekint az Eb-re, és márkaneve erősítését reméli a közvetítésektől.

Valószínűtlen, hogy a meccsek látogatottságán nagyot változtatna az Eb. A nagy bajnokságoknak alig van már hova nőniük, máshol pedig legfeljebb a válogatottra járhatnak ki valamivel többen. Magyarországon az elmúlt években kettévált a nézőszám alakulása: a válogatott meccseire gond nélkül megtelnek a stadionok, az NB I-ben pedig általában egy teljes forduló összes nézője a ferencvárosi stadiont is csak félig töltené meg. A tízezres nézőszámnál magasabb csak két mérkőzésen volt a múlt szezonban. Nagy összegben azonban nem érdemes fogadni arra, hogy a hétvégén, amikor rajtol az új bajnokság, a nemrég még a Nagykörúton ünneplő tömeg épp a Mezőkövesd–Gyirmót nyitómeccsen tenné tisztelelét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.