BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hitelezés lesz a kulcs az OTP-nél

Eltérő sztorik mozgatják a hazai blue chipeket. Az OTP-nél a hitelezés, a Molnál az olajárak alakulására figyelhetünk. A Magyar Telekom és a Richter is tartogat meglepetéseket

Miután véget ért a nagy hazai cégeknél a második negyedéves gyorsjelentési szezon, érdemes végigvenni, melyek a fontosabb mozgatórugók a blue chipeknél.

Az OTP-nél a nagy sztori a hitelezés bővülése, az elmúlt években ugyanis a bank hitelállománya jellemzően zsugorodott. Az elmúlt negyedévekben azonban már láthatók pozitív tendenciák, a magyar jelzáloghitel-kihelyezések már emelkednek. A menedzsment arra számít, hogy a hazai jelzáloghitel-állomány az év végén hónapról hónapra növekedhet, így ha a marzsok tovább szűkülnek, az állományok bővülése megteremtheti a lehetőséget a profit bővülésére. A nettó kamatmarzsnál idén 25 bázispontos szűkülés várható, ezt részben az okozza, hogy az új hitelkihelyezéseken belül magasabb a kkv- és nagyvállalati hitelek aránya, amelyeken alacsonyabb a marzs. Az orosz és az ukrán OTP-re is kiemelten figyelnek a befektetők, mindkét leánybanknál nyereséget vár idén a menedzsment, ott a krími és kelet-ukrajnai harcok esetleges kiújulására érdemes figyelni.

A Magyar Telekomnál a bevételek stabilizálódása lehet érdekes. Biztató, hogy az energia-kiskereskedelemtől eltekintve a bevételek visszaesése jelentősen lassult, a magyarországi mobilbevételek már emelkednek, a vezetékes bevételek stagnálnak, és Macedóniában is kedvezők a jelek. Javul a készpénztermelő képesség is, a szabad cash-flow tavaly 1,4 milliárd forint mínusz volt, idén pedig már 20,2 milliárd forintos pluszba fordult, ez alapján egyre biztosabb, hogy a részvényenként 25 forintos osztalékot is ki tudja fizetni a társaság. Sőt, 2017-ben már 50 milliárd forintnál is magasabb lehet a szabad cash-flow, ez alapján pedig tovább emelkedhet az osztalék mértéke.

A Richternél a legfontosabb a saját fejlesztésű készítménnyel, a cariprazine-nal kapcsolatos híráramlás. Legutóbb a társaság és amerikai partnere, az Allergan közölte, hogy tárgyalnak az amerikai gyógyszerfelügyelettel a készítmény hatásosságára vonatkozó törzskönyvezési kiegészítő kérelem beadásáról, ez 2017 első fél évére várható. A jövőben a terápiás kiterjesztéssel és az európai bevezetéssel kapcsolatos hírek lehetnek meghatározók.

A Molnál a befektetők az olajár alakulását figyelik, amely a legutóbbi negyedévben már emelkedett, a középtávú kilátások azonban nagyon bizonytalanok. A jelenlegi várakozások 30–70 dollár között szóródnak, a befektetőknek így érdemes lesz a jövőben is kiemelten figyelni az olajpiaci trendekre, folyamatokra, amelyek a finomítói marzsokra is hatással lesznek. Mivel az olajipari vállalat jelenleg legnagyobb profittermelő egysége a finomítás-kereskedelem, erre is kiemelten figyelnek a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.