BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államtól várjuk a nyugdíj nagy részét

A magyar fiatalok egyre tudatosabban készülnek a nyugdíjas éveikre, miközben a lakosság egésze még mindig elsősorban az állami pillértől várja a megoldást – állapította meg az Aegon nyugdíj-felkészültségi kutatása. Magyarország a kutatásban részt vevő 15 országból a 13. helyen áll a 2016. évi Aegon Nyugdíjfelkészültségi Index (ARRI) rangsorában: a maximális tízből öt pontot ért el, ami a nyugdíj-felkészültség alacsony szintjére utal. Hazánk pontszáma öt éve nagyjából változatlan, biztató viszont, hogy a részindexek többsége 2012-höz képest ugyan számottevően javult, bár az is igaz, hogy a múlt évhez képest majd minden területen romlott a mutató.

A nyugdíjrendszer változásai miatt a vizsgált országok közül a magyarok érzik magukat a legkevésbé felelősnek a nyugdíjaskori jövedelmük megteremtéséért. A döntő többség azt gondolja, az államnak kell oroszlánrészt vállalnia az idősek ellátásában. Tíz megkérdezett munkavállaló közül nyolcan úgy vélik, hogy a költségvetésnek kell gondoskodnia a nyugdíjasokról. Sőt: tízből heten azt mondják: az állam feladata ösztönözni a munkáltatókat arra, hogy dolgozóikat beléptessék a vállalati nyugdíj-megtakarítási programokba. A hollandokkal egyetemben a magyarok értenek egyet a legkevésbé azzal az állítással, hogy az egyénnek magának kell takarékoskodnia a nyugdíjára. A magyarok elvárják, hogy az állam biztosítsa a nyugdíjuk nagy részét, befektetésekből és megtakarításokból 29 százalékot finanszíroznának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.