BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elektromos autók akkumulátorait gyártják majd Gödön

Az elektromos autókhoz használt, lítiumalapú akkumulátorokat gyárt majd a Samsung Gödön – jelentette be Csang Sze-ung, a Samsung SDI elnöke egy keddi tájékoztatón. A százmilliárd forintból megvalósuló gyár teljes kapacitását 2018-ra érheti el, amikor éves szinten 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki akkumulátorral. A termékeket az európai piacra szánják.

A Samsung több helyszínt is megvizsgált, mielőtt Magyarország mellett döntött – emelte ki az elnök. A koreai cég elhatározásában minden bizonnyal szerepe volt annak is, hogy már évek óta jelen volt Magyarországon. A Samsung 2001-ben építette fel gödi gyárát – ahol egykor kétezer főt foglalkoztattak –, és amelyben képcsöveket gyártottak. A technológia váltás miatt azonban ezt 2014-ben bezárták. Most a meglévő épületek mellé újabbakat is építenek – mondta Csang Sze-ung, aki azt is kiemelte, hogy a legfejtettebb gyártási technológiát honosítják meg, és nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre is.

Miután a fejlesztés a központi régióban valósul meg, az Európai Unió nem teszi lehetővé, hogy a kormány készpénztámogatásban részesítse a gödi beruházást – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány azonban nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállalt a térségben, Göd városa pedig csökkenti a koreai cég vállalati terheit. A Samsung beruházásának köszönhetően hatszáz új munkahely jön létre – emelte ki a miniszter. A Samsungnak világszerte félmillió alkalmazottja van, és tavaly 300 milliárd dollár volt az árbevétele.

„Az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa” – fogalmazott Szijjártó, aki szerint a beruházással Magyarország még inkább a legfontosabb autógyártók látókörébe kerül. A Samsung már most is számos nagy autógyárral – például az Audival, a Jaguarral, a Mercedes­szel – áll kapcsolatban. A társaság magyarországi beruházása azért is jól időzített, mert a közjövőben az elektromos autók eladásának robbanásszerű növekedése várható, ezért a koreai cég meg akarja erősíteni jelenlétét a kontinensen – mondta.

Szijjártó azt is hozzátette, hogy egy elektromos autó árát egyharmad részben az akkumulátorok határozzák meg. A koreai és magyar befektetési ügynökség, valamint a Samsung közös programot indított a magyar kis- és közepes vállalatok beszállítói kapacitásának növelésére, ebben tizenegy cég magas besorolást kapott, héttel pedig folynak a tárgyalások – tette hozzá Szijjártó.

A beruházás előkészítése már két évvel korábban elkezdődött, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Koreában járt, egyeztetett a cég vezetőivel – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője. A Samsung beruházása fejlődést hozhat Gödnek, miközben munkahelyeket teremt. A következő egy-két évben Gödön mintegy kétmilliárd forint értékű beruházást hajtanak végre emellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.