BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Fred Olsen Energy

Hétfőn közel 20 százalékot emelkedett a norvég tőzsdén a mélytengeri olajkitermeléssel foglalkozó Fred Olsen Energy árfolyama, miután sikerült megállapodnia egy korábbi vitás ügyben a Hyundai Heavy Industries vállalattal. Utóbbinak ugyanis 2015 márciusáig kellett volna elkészülnie egy olajfúró toronnyal, de mivel a szerződésben vállalt határidőre ez nem teljesült, a Fred Olsen felmondta a megállapodást, és az eredeti díjon felül további 38 millió dollár kárpótlást is követelt a Hyundaitól. Utóbbi szerint viszont a szerződés értelmében a Fred Olsen nem volt jogosult annak felmondására, ezért eleinte visszautasították a visszafizetést. A hétfői megállapodás értelmében a Hyundai mégis visszafizeti az eredeti 176,4 millió dollár megbízási díjat, de az elkészült fúrótorony tulajdonjoga megmarad a kivitelezőnél.


A nap vesztese: Glencore

A korábbi tervek szerint hamarosan kibővítették volna a Glencore észak-ausztráliai McArthur River cinkbányáját, ám egy hétfőn közzétett jelentés szerint ezt elhalasztják. Fő indokként a bányában már évek óta fennálló problémákat jelölik meg, mint a salaktárolókból szivárgó sav, a fel nem használt kőzetekből felszálló füst és a McArthur-folyó apróbb halaiban talált ólom. Az ausztrál MPI (Mineral Policy Institute), amely a környezetbarát bányászatért küzd, azt állítja, hogy az észak-ausztrál területeken a környezeti viszonyok egyelőre nem megfelelők, illetve meg kell vizsgálni a bővítési projekt lehetséges hosszú távú hatásait. A Glencore árfolyama meredek eséssel reagált a hírre, a londoni tőzsdén a hétfői kereskedésben 188,30 pennyről 3,1 százalékot zuhant 182,45 pennyre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.