BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Sberbank

Az orosz RTSI-index komponensei közül nagyot emelkedtek a Sberbank papírjai, a pénteki kereskedésben közel 2,5 százalékos pluszba lendültek a részvények. Ez döntően annak volt köszönhető, hogy Oroszország legnagyobb bankja 145 milliárd rubeles profitrekordot ért el a második negyedévben, és megemelte egész éves eredmény-előrejelzését. Ráadásul míg egy évvel ezelőtt még csak 10,3 százalékos, most, a második negyedévben már 22,8 százalékos volt a Sberbank tőkearányos megtérülése. A bevételek emelkedését az is segíthette, hogy az ügyfelek szemében kockázatkerülőbb bankként tűnik fel a Sberbank, mint kisebb versenytársai, többek között a VTB, amely jelentős veszteségeket szenvedett el az olajárak esése és a nyugati szankciók miatt. Azt is pozitívan értékelhették a befektetők, hogy a társaság jelezte: kockázati költségei idén alacsonyabbak lehetnek, mint korábban várták, a megtérülési és tőkemegfelelési számok viszont jobbak lehetnek a menedzsment által eredetileg reméltnél.


A nap vesztese: Vivendi

Jelentős esést produkáltak a pénteki kereskedésben a francia médiavállalat, a Vivendi részvényei, a papírok közel 4 százalékot estek a nap folyamán. A befektetőket kiábrándították a társaság negyedéves eredményei: a júniussal végződő 3 hónap során az árbevétele 2,5 milliárd euró volt, ami 1,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A vállalat üzemi eredménye 174 millió euró volt, ez 41 százalékos csökkenést jelentett. A befektetőket továbbá az is nyomaszthatja, hogy a Vivendi jogi vitába keveredett a korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi és családja érdekeltségi körébe tartozó Mediaset vállalattal. A hírek szerint egy meghiúsult üzlet miatt az olasz méditársaság 570 millió euróra perli a francia médiaóriást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.