BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó üzlet a felhő

Felpörögnek idén az adatközpont-fejlesztések, a felhők térnyeréséből pedig az eszköz- és félvezetőgyártók profitálhatnak. Igaz, eddig az árfolyamokon ez nem igazán látszott meg

Dübörög a felhő üzletág a technológiai cégeknél, a növekvő ügyfélszámot és az egyre szélesebb körű szolgáltatásokat pedig az adatközpontok fejlesztésével tudják kiszolgálni a szektor szereplői. Ennek megfelelően a tőkeberuházások is felpörögtek, amit a legutóbbi negyedéves gyorsjelentések is alátámasztanak.

A Nomura előrejelzései szerint idén a felhőszolgáltató cégek tőkeberuházásai lendületet vehetnek, 18 százalékkal növekedhetnek, miután tavaly csak mérsékelt, alig 3 százalékos emelkedést regisztráltak a piacon. Sőt. Elképzelhető ennél bátrabb gyorsítás is, hiszen az adatokból az látszik, hogy a szektor szereplői a fél év végéig a teljes évre előirányzott beruházás 46 százalékát hajtották végre. Ez valamivel nagyobb arány az eddig megszokottnál, a történelmi átlag ugyanis 42 százalék körül van az első fél évben. Ennek fényében pedig elképzelhető, hogy a vállalatok felfelé módosítják majd a tőkeberuházási terveiket.

A második negyedévben a nagy technológiai cégek tőkeberuházásai 34 százalékkal ugrottak meg, amiben nagy szerepet játszott a Microsoft fejlesztési ugrása. Az amerikai szoftveróriás a vártnál jóval többet költött, főként azzal a céllal, hogy felhőszolgáltatásait felfuttassa és adatközpontját fejlessze: összesen 2,7 milliárd dollárt fordított erre a második negyedévben, miközben az elemzők 2 milliárd dollárt vártak. A következő negyedévekben a Microsoft mellett az Amazon lehet még a nagy költekező, a Google-nél már a második negyedévben is stagnálás volt, és a Facebook nagy ugrására sem számítanak az elemzők.

A Microsoftnál, az Amazonnál és az Apple-nél is a felhőstratégia része, hogy nem növelik jobban a tőkeberuházásaikat, mint amilyen ütemben a bevételek emelkednek. De a bevételnövekedés nem lehet most akadály a beruházásoknál, a Microsoftnál például 86 százalékkal növekedtek a második negyedévben a felhőszolgáltatások bevételei, a Facebooknál közel 60 százalékos volt a növekedés mértéke, míg a Google-nél 38 százalékkal ugrottak meg. De az Amazonnál is jelentős, 58 százalékos emelkedés volt.

A felhő üzletág felfutásából profitálhatnak az eszközgyártók és a félvezetőgyártók, akik az adatközpontok fejlesztéséhez kínálnak termékeket. Ilyen például az Airsta és a Ciena, amelyek az eszközgyártók közül a legnagyobb mértékben vannak kitéve a felhő üzletágnak: 50, illetve 18 százalékos súllyal a bevételek között. A félvezetőgyártók közül az Intel és a Broadcom a Nomura elemzőinek a kedvence, de érdemes még megemlíteni a szektorból a Juniper, a Cisco Systems és az F5 részvényeit, amelyeknek szintén kedvezhet, hogy a világ a felhőalapú szolgáltatásokra és adattárolásra áll át.

Azonban idén felemásan teljesítettek ezek a papírok, miközben az Arista és a Ciena árfolyama 7 százalék körüli eséseket szenvedett el, addig az Intel stagnált, a Broadcom viszont 12 százalékot erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.