BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapott az MNB Königékre

Egy héttel azt követően, hogy a Világgazdaság megírta: a König Bank internetes apróhirdetésében azt állítja, hogy „Közép-Európa legnagyobb privátbankja, amely ágazatspecifikus projektfinanszírozással foglalkozik, várja már meglévő vagy engedélyeztetett projektek tulajdonosait 5-200 millió euró összeghatárig”, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást indított ellene. Ugyancsak jegybanki eljárás indult a König budapesti címére bejegyzett Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. ellen is, ugyanis azonos a tulajdonosuk. Egyúttal az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságoknak, hogy bármely jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet jogosulatlanul végezzenek.

A König Bankot ugyanis anélkül jegyezte be a cégbíróság május elején, hogy ahhoz előzetesen engedélyt kért volna az MNB-től, márpedig csak ezt követően viselheti egy vállalkozás a bank nevet. E mulasztás miatt az MNB törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a cégbíróságnál, arra hivatkozva, hogy a hatályos cégtörvény szerint egy vállalkozás elnevezése „nem kelthet olyan látszatot, ami – különösen a cég tevékenységi körét és a választott cégformát illetően – megtévesztő”.

Meglehet, az eljárás arra is kiterjed majd, hogy a König Bankot alapító szigetbecsei Benke Jánosné milyen forrásból emelte az ötmillió forintos indulótőkét 33 milliárdra – alig tizenhárom nappal a cégbírósági bejegyzést követően –, ami ötmilliárddal több az OTP Bank alaptőkéjénél. Benkéné másik ismert – egy győri magánszeméllyel közösen tulajdonolt – vállalkozása, a Király Arany és Gyémántház Zálog saját tőkéje ugyanis 2015 végén mindössze 320 millió forintra rúgott.

Az alapító pénzügyi hozzáértését megkérdőjelezi, hogy eddig egészen más területeken vállalkozott. Másodmagával 2007-ben először egy kifőzdét nyitott Szigetbecsén, majd ugyanott egy számítógép-üzemeltető céget, ma már azonban egyik sem működik. Mindkettőt végelszámolták, a kifőzdét működtető betéti társaság már nem is szerepel a cégnyilvántartásban, az informatikai cég kényszertörlése azonban még nem fejeződött be. Benkéné „királyi” vállalkozásain kívül már csak a 2014 októberében Tóth Zoltánnal közösen, 30 millió forinttal gründolt, szentendrei Központi Cukor Nonprofit Kft. működik, ám az – amint a neve is mutatja – cukor- és édesség-nagykereskedelemmel foglalkozik.

Piacfelügyeleti eljárása során az MNB azt kívánja megállapítani, hogy a König Bank, illetve a Király Zálogház végez-e vagy végzett-e üzletszerűen jegybanki engedély vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. Egyúttal a felügyelet felhívta a figyelmet, hogy a pénteki végzései nem érintik a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.