BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már érződik a CSOK hatása

A CSOK-nak is betudja a Fundamenta-Lakáskassza, hogy 2016 első felében éves szinten egyharmaddal több, mintegy 50 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósított, míg a bankok összesen 213 milliárdot

Egyharmadával több, mintegy 50 milliárd forint értékű lakáshitelt folyósított a Fundamenta-Lakáskassza 2016 első felében, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Világgazdasággal a lakástakarékpénztár. Ugyanez idő alatt a magyarországi bankok 213 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az idei folyósításoknak köszönhetően a Fundamenta lakáshitel-állománya elérte a 250 milliárdot, ami 25 milliárd forinttal magasabb a tavaly év véginél. Míg ugyanis a hitelállományt az első félévi folyósítások mintegy 50 milliárddal növelték, a hiteltörlesztések nagyjából 25 milliárddal csökkentették azt.

A Fundamenta mostani lakáshitel-állománya a tízszerese a 2009 véginek, eközben az élő lakáshitelügyeinek a száma a két és félszeresére nőtt, s meghaladta a 100 ezret. Az alacsonyabb dinamika magyarázata, hogy 2011 óta a lakástakarékok szabad forrásaik akár 75 százalékából is adhatnak már áthidaló – a négyéves megtakarítási idő lejárta előtt igényelhető – hitelt ügyfeleiknek, szemben a korábbi 20 százalékos plafonnal. Ez azért is a lakástakarékok malmára hajtotta a vizet, mert a lazítás egybeesett a banki hitelpiac befagyásával. Így aki hitelt akart, éveken át jóformán csak a lakástakarékokhoz fordulhatott. Ennek megfelelően a Fundamentánál megnégyszereződött az egy hitelügyre vetített átlagos hitelösszeg, és jelenleg meghaladja az 5 millió forintot.

Javítja a Fundamenta finanszírozási képességét, hogy a hitelportfóliója kimagaslóan jó minőségű. Hiteleinek alig több mint 1 százaléka van 90 napon túli késedelemben, szemben a 12 százalék körüli piaci átlaggal. A lakásépítést támogató központi intézkedéseknek tudható be, hogy a négy intézményből álló hazai lakás-takarékpénztári szektor legnagyobb szereplője az év első felében több mint 50 százalékkal tudta növelni a kifejezetten új lakás építésére nyújtott hitelei összegét. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellé – kiegészítő forrásként – eddig mintegy 2100 lakáshitelt folyósított a Fundamenta.

Az MNB szerint a CSOK jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar lakosság 2008 vége óta nem vett fel annyi új lakáshitelt, mint idén júniusban. A hazai pénzintézeteknél összességében közel 12 ezren igényelték a CSOK-ot, mintegy 32 milliárd forint értékben – tájékoztatott a minap Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A fokozódó hitelkeresletben ugyanakkor legalább akkora szerepe volt annak, hogy az új lakáshitelek olcsók. A kölcsönök összes költségét jelző teljeshiteldíj-mutató (thm) 5,65 százalék volt júniusban. Az MNB állítása szerint ma átlagosan 5-6 százalékos kamattal lehet felvenni lakáshitelt, szemben a 2-3 évvel korábbi 10 százalékkal, ami a törlesztőrészleteket is lényeges csökkenti.

Alapvetően a CSOK-nak tudta be Dömötör, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. Ez alapján a pénzintézetek arra számítanak, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek volumene az idén országosan elérheti az 500 milliárd forintot is. A Fundamenta a teljes lakáshitelszegmensben az elmúlt öt évben rendre az első két hely valamelyikén végzett, s arra számít, hogy a növekvő hitelpiacból is kihasíthat magának 20-25 százalék közötti részesedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.