BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűrhető volt a szezon az USA-ban

Nem ért véget az amerikai cégek gyenge szériája, de a pesszimista elemzői várakozásokra sikerült rácáfolni

Lényegében véget ért az USA-ban az idei második negyedéves vállalati jelentési szezon, az 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett cég 98 százaléka közzétette már eredményeit. Az eredmények azt mutatták, hogy a cégek még nem tudtak kimászni a gödörből: az S&P 500 index vállalatainak összesített árbevétele 0,2 százalékkal csökkent, az adózott eredmény 3,2 százalékos visszaesése mellett.

Sorozatban így ez volt a hatodik olyan negyedév, amikor a legnagyobb amerikai tőzsdei cégek bevétele visszaesést mutat. Az azonban némileg biztató, hogy a jelenleg megfigyelhető csökkenés kisebb volt annál, mint amit a szezon indulása előtt vártak az elemzők: június végén még 0,8 százalékos visszaesést mutattak az előrejelzések.

Az adózott eredménynél az idei második negyedév sorozatban az ötödik olyan időszak, amikor csökkenés mutatkozik éves összehasonlításban. A bevételekhez hasonlóan a profitot is legnagyobb részben az energiaszektorba tartozó vállalatok húzták le, a tavalyi hasonló időszakhoz képest ezeknek a bevétele 25 százalékkal, adózott egy részvényre jutó eredménye (EPS) pedig 84 százalékkal csökkent. Az elemzői várakozások azonban mind a bevételek, mind az adózott eredmény tekintetében túlzottan pesszimisták voltak – ahogy ez a korábbi negyedévekben is megfigyelhető volt –, a cégek többsége szinte minden ágazatban a vártnál jobb számokat közölt. Még a külön említett energiaszektorban is a cégek 54, illetve 62 százaléka teljesítette felül az árbevételre, illetve az EPS-re vonatkozó előrejelzéseket.

Ha az összképet nézzük, az S&P 500 cégek 53 százaléka jelentett a negyedévben bevétel szintjén a vártnál jobb számokat, ami kismértékben elmarad az elmúlt öt évre jellemző 55 százalékos átlagtól. Az EPS tekintetében pedig a vállalatok 71 százaléka tudta felülteljesíteni a várakozásokat, ami magasabb az ötéves átlagnál (67 százalék).
Ami a kilátásokat illeti, az említett 500 legnagyobb tőzsdei cég közül eddig 110 adott EPS-várakozást a folyó negyedévre, ezek közül 77 negatív irányú volt. Az amerikai cégeknél a FactSet jelenlegi elemzői konszenzusa alapján a bevételek a harmadik negyedévben mutathatnak ismét növekedést, míg az egy részvényre jutó eredmények a negyedik negyedévben. Az év egészére az elemzők 1,8 százalékos bevételnövekedés mellett az EPS 0,3 százalékos visszaesését prognosztizálják az S&P 500-ban levő vállalatoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.