BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vagyona ötödét elbukta Trump

Donald Trump csillaga az üzleti életben lefelé áldozik, Hillary Clintoné viszont haloványan pislákol – derül ki, ha az amerikai elnökjelöltek vagyonának alakulását nézzük.

Mióta a választási kampányra, s nem az üzleti ügyeire koncentrál, Donald Trump vállalkozásai egyre gyengébben muzsikálnak, vagyona apad – állapítja meg a republikánus elnökjelölt anyagi helyzetét boncoló cikkében a Forbes. A magazin hiteles forrásnak tekinthető, immár 34 éve folyamatosan követi az üzletember vagyonának alakulását. Legújabb kimutatásuk drámai képet fest, hiszen a tavalyinál 800 millióval alacsonyabbra, 3,7 milliárd dollárra teszik Trump vagyonát. Ennek hátterében a lap szerint az amerikai ingatlanpiacon kibontakozott árcsökkenés áll. Trump több szállodával és irodaházzal rendelkezik, a vagyona döntő részét kitevő 28 tétel közül 18-nál mért értékcsökkenést a Forbes, közte a manhattani Fifth Avenue-n lévő Trump Towernél, a pénzügyi élet központjában, a Wall Street 40 alatti 71 emeletes felhőkarcolónál és a Palm Beach-i Mar-a-Lago luxusüdülő-komplexumnál. Hét ingatlana felértékelődött, közte San Francisco második legmagasabb épülete, az 555 California Street. Két ingatlan értékében nem történt számottevő változás. A Trump-portfólió viszont számottevően nem gyarapodott, ebben nyilván része van annak is, hogy a kampány során minden elköltött cent újabb támadási felületet adhat Trump amúgy sem kevés ellenségének. Egy brooklyni bérház 4 százalékának megszerzése nem tartozik ebbe a kategóriába, s az sem, hogy Charlestone-ban árverésen megvett egy 50 éves raktárat, amely a Titan Atlas nevű cégé volt, s amelyben ifjabb Donald Trumpnak részesedése volt. A Forbes megjegyzi ugyanakkor, hogy az ingatlanmágnásoknál törvényszerű, hogy vagyonuk az árak libikókázását követi, ez jellemezte a Trump-birodalom utóbbi három évtizedét is. Tegyük hozzá, hogy Trump rendkívül büszke arra, hogy kampányát saját zsebből finanszírozza, hasonlóan az 1992-es és az 1996-os választáson függetlenként induló Ross Perot-hoz. Ám az informatikai befektetéseiből meggazdagodott milliárdos veszített, esélyt hagyva ezzel Trumpnak, hogy ő lehessen az Egyesült Államok első dollármilliárdos elnöke.

Donald Trump a választási bizottsághoz benyújtott vagyonnyilatkozatában 694 millió dolláros tavalyi bevételről számol be, s ezt a hétfői elnökjelölti vitán is megerősítette. A Forbes azonban rámutat, hogy ez csupán játék a számokkal, mivel a bevétel és a jövedelem egzakt elkülönítése nem szerepel benne, ahogy a vizsgált időszak sem 12, hanem 17 hónapot ölel fel. A pénzügyi transzparencia nem erős oldala Hillary Clintonnak sem, noha számos adóbevallását közszemlére tette, a Forbes szakértői előtt megmagyarázatlan maradt, hogy férjével, Bill Clintonnal közös vagyona hogyan lehet ennyire szerény (Trumpéhoz képest).

Számításaik szerint 2001 óta, amióta a Clinton házaspár kiköltözött a Fehér Házból, 230 millió dollár bevételük származott, különféle fellépéseiken elmondott beszédeiket, könyveiket és hasznos tanácsaikat ennyivel honorálták megbízóik és a vásárlók. Hogy ebből a rengeteg pénzből mi hová tűnt, az rejtély, a vagyongyarapodást mindenesetre alig szolgálta, hiszen Clintonék hivatalosan 53 millió dollár értékű ingó és ingatlanvagyonról számoltak be a választási bizottságnak. Persze ez is több annál a 45 milliónál, amire a Forbesnál számítottak. A szakértők ebből azt a következtetést vonták le, amit Magyarországon már régen tudni lehet, miszerint a vagyonnyilatkozatoknak a valós anyagi helyzettel történő összevetése során a sötét foltoktól nem látni a fényt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.