BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

El kell búcsúzni a kedvencektől

A nagy biztosítóknak húzótermékeik többségét, mintegy 77 százalékát le kell majd cserélniük 2017 januárjáig.

Az MNB az etikus életbiztosítási koncepció keretein belül kiterjeszti és szigorítja a jelenleg rendszeres díjas nyugdíjbiztosításokra érvényes TKM-limitet a unit-linked és a vegyes termékekre is a jövő év elejétől. Ez azt jelenti, hogy egy megtakarítási célú életbiztosítás tízéves időtávon 4,25 százalékos, tizenöt éves időtávon 3,95 százalékos, húszéves időtávon pedig 3,5 százalékos teljes költséggel operálhat. Ezeknél maximum 1,5 százalékponttal lehet magasabb a költség, ha például tartoznak a szolgáltatáshoz komplexebb, menedzselt, tőkevédett vagy alapok alapja típusú eszközalapok.

A nemzeti bank tanulmánya szerint a unit-linked megtakarítások kétharmadán kell módosítani az életbe lépő szabályozások miatt, a 13 legnagyobb, rendszeres unit-linkedet forgalmazó biztosító weboldalán jelenleg leginkább reklámozott termékek között drasztikusabb az arány. A Portfolio számítása szerint 77 százalékukat kell leváltani, mert részben vagy egészben túl drágák. A jelenleg leginkább promotált unit-linked termékek közül mindössze az Allianz Életprogram, a K&H Hozamhalmozó és az NN Vista felel meg a felügyelet TKM-követelményeinek tökéletesen.

Van több olyan húzótermék is, amely csak részben felel meg a felügyelet elvárásának, ilyen például az Aegon Viva és a CIG Esszencia, amelyek tízéves időtávon még magasabb, tizenöt és húszéves időtávon pedig a várható szabályozásoknak megfelelő költséget számítanak fel – az Esszenciát egyébként a CIG az ajánlás életbelépésére felké­szülésképpen fejlesztette. Van több biztosítás, ahol az alsó TKM-érték megfelel a szabályozásnak, a felső már nem, ilyen az Erste Lojalitás, a MetLife Metropolitan, a Generali Aranyszárny, az Union Elán és a Viennalife Linea is. A felső értékek szabályozással való összehangolása azért is fontos, mert míg az ügyfelek szerződéskötéskor többnyire az alsó TKM-értéket nézik meg, jellemzően pénzüket inkább az „egzotikusabb”, drágább alapokban helyezik el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.