BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvakodnak a befektetők Törökországtól

Már több mint másfél hónap eltelt a török puccskísérlet óta, de a líra továbbra sem tért magához a hirtelen gyengülés után, és a török részvényindex is csak részben tudta korrigálni zuhanását.

Még most is 1,7 százalékkal gyengébb a török líra, mint a július közepi puccskísérlet előtt volt. Hasonló folyamat látszott az isztambuli tőzsde esetében is: a vezető index több mint 13 százalékkal zuhant a hatalomátvétel kísérletének hírére, azóta ennek a hátránynak nagyjából a felét sikerült ledolgoznia, de még így is több mint 6 százalékos mínuszban van.

A puccskísérletet a gazdaság is megérezte: gyenge statisztika jelent meg a júliusi turisztikai forgalomról és exportról, és a beszerzésimenedzser-index is erőteljesen visszaesett. Ezt követően az első adatok szerint augusztusban az export vissza is pattant, de az import is erőteljesen emelkedett.

Mindez azért fontos, mert a gazdaság gyengélkedése további lazításra ösztönözheti a török jegybankot, ami nyomás alá helyezheti a lírát a következő hónapokban a Commerzbank elemzői szerint. Ráadásul Recep Tayyip Erdogan elnök már a legutóbbi 25 bázispontos kamatvágás után jelezte, hogy szerinte ez nem elég, erőteljesebb lazításra van szükség. Ez pedig elemzők szerint felveti annak kockázatát, hogy ha a jegybank nem lép elég gyorsan, akkor konfliktus alakulhat ki közte és a kormányzat között, ami szintén negatív lenne a lírára nézve.

Vagyis a német bank szerint korai még fellélegezni, és nem véletlen, hogy a befektetők többsége óvatosan nyúl a török eszközökhöz. Szerintük a mostani 2,9481-ről az év végére 3,25-ig emelkedhet a dollár-líra jegyzés, jövőre pedig tovább gyengülhet a török deviza egészen 3,4-ig. Emellett arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben visszaesik majd a gazdaság teljesítménye a második negyedévhez képest, így az első féléves 4 százalék feletti növekedési ütem az év egészében csak 3 százalék lesz.

A devizapiac mellett a török kötvények is nehéz időszak elé nézhetnek. A Commerzbank szerint októberben valószínűleg még a Moody’s és a Fitch is leminősíti majd Törökországot, ami miatt megnövekedhetnek a kilengések a piacon. Néhány befektetőnek muszáj lesz majd ugyanis eladnia a papírokat, ha a törökök elvesztik befektetésre ajánlott besorolásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.