BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankfurt segíthet szárnyalni

Ha az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is laza monetáris politikája miatt a nyugat-európai hozamok tovább csökkennek, akkor a magyar hozamokban is lehet még tér lefelé – vélekednek az Erste Bank szakértői. Így jövőre a magyar állampapírok lehetnek a régió sztárjai

Az utóbbi hetekben ismét elég sokat pletykáltak az EKB eszközvásárlási programjának kiterjesztéséről. Egyrészt a várakozások szerint hamarosan bejelenthetik a program futamidejének meghosszabbítását jövő március utánra is, másrészt szóba kerülhet a megvásárolható eszközök körének módosítása is. Mario Draghi jegybankelnök a múlt héten beszélt arról, hogy egyelőre valószínűtlen a program lezárása, pedig a sajtóban már erről is lehetett hallani. Az Erste friss elemzése arra keresi a választ, hogy az esetleges kiterjesztett lazítás mennyire van beárazva a közép-európai hozamokba.

A hosszú magyar hozamok viszonylag stabilak nyár óta, szeptember közepén az S&P váratlan felminősítése után is csak átmenetileg csökkent 2,8 százalékra a tízéves jegyzés. Az utóbbi hetekben előbb 3 százalékig emelkedett vissza a másodpiaci hozam, majd onnan süllyedt megint néhány bázisponttal. Az Erste szerint ha a következő hónapokban még tud csökkenni az európai hozamkörnyezet – az EKB laza politikájának köszönhetően –, akkor az a magyar kötvényeknek is jó lehet. Emellett a várható felminősítések és Magyarország javuló kockázati profilja is kedvező hatással lehetnek a hosszú hozamokra. Így összességében a bank szakemberei a forinthozamok további csökkenését várják 2017-ben, amiben szerepe lehet annak is, hogy a Fed várhatóan óvatos marad a kamatemelésekkel. A magyar jegybank is próbál befolyással lenni a hozamokra az irányadó eszköz korlátozásán keresztül, ez azonban inkább a görbe rövid végén érvényesül.

Az Erste úgy véli, hogy a magyar tízéves hozam egy éven belül fokozatosan csökkenhet majd további mintegy 40 bázisponttal, így 2,5 százalék körül lehet 2017 harmadik negyedévében. Ezzel párhuzamosan a jelenleg szintén 3 százalék körüli lengyel tízéves hozam 2,5-2,7 százalékra eshet vissza akkor, ha az EKB kitolja a futamidőt, míg a hasonló szinten lévő román hosszú hozamban 15 bázispont körüli mozgástér lehet lefelé.

Nem mindenki ilyen optimista a magyar hozamokkal kapcsolatban: a Raiffeisen Bank szerint a jelenlegi 2,9 százalék körüli szinten stagnálhat a tízéves referenciaérték a következő egy évben. Eközben a lengyel hozam mintegy 40, a román 30 bázisponttal kúszhat feljebb, vagyis a régióban a magyar kötvények lehetnek felülteljesítők. Ez egybeesik a Reuters legújabb elemzői felmérésével, amely a magyar hozamnál stagnálást, a lengyelnél viszont közel félszázalékos emelkedést vetít előre a következő 12 hónapra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.