BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyszergyártóknak fájna Clinton győzelme

Hillary Clinton győzelme után sokan eladhatják a papírjaikat, és árfolyamesés jöhet az egészségügyi szektorban. Ha Trump nyer, a hadiipari papírok árfolyama emelkedhet.

A tőzsdézők is szorosan követik az amerikai elnökválasztást. Nem mindegy ugyanis, ki kerül a világ legerősebb gazdaságának az élére. Hillary Clinton győzelme például arra késztethet sokakat, hogy eladják azokat a befektetéseiket, amelyeken sokat nyertek az elmúlt időszakban – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az egykori first lady ugyanis azt tervezi: a korábbinál magasabb adókkal sújtja majd a tőkejövedelmeket. Bár Hillary Clinton győzelme esetén nem várhatók igazán komoly tőzsdei mozgások, az egészségügyi, gyógyszergyári szektor részvényeit negatívan érintheti, ha a demokrata elnökjelölt nyeri a választást. „Ezek az ágazatok sokak szerint arcátlan profitot tettek zsebre az elmúlt években, ezért a működésüket Clinton várhatóan szigorúbban fogja szabályozni” – mondja Czachesz.

Donald Trump fő gazdaságpolitikai törekvése, hogy csökkentené az adókat, a szakember szerint alapvetően semleges hatással van a részvénypiacra. A hadiipari cégekre viszont kedvezően hathat, hogy a republikánus elnökjelölt arra akarja rávenni a NATO-tagállamokat, növeljék a védelmi kiadásaikat. Negatívan érintheti viszont Trump protekcionális gazdaságpolitikája az olcsó kínai importon sokat kereső cégek, például a Walmart üzlethálózat részvényeit. Sokkal nagyobb probléma, hogy Trump – legalábbis a politikai kommunikációban – nem riad vissza a hirtelen irányváltásoktól. Éppen ezért az ő győzelme esetén a kockázati prémium általános növekedése sem lenne meglepő, ami a részvényárak további lemorzsolódását jelentené.

Az elmúlt évtizedekben egyébként az amerikai elnökválasztás előtti napokban általában emelkedtek a tőzsdék. A CNBC által összegyűjtött adatok szerint 1928 óta átlagosan 1,8 százalékot emelkedett az S&P 500 index a választást közvetlenül megelőző héten. Ezúttal más a helyzet, a New York-i tőzsdeindex múlt kedd óta inkább mínuszban van, bár néhány nap még hátravan a választásig, illetve az eredmények ismertetéséig. Az elmúlt 88 évben csupán kétszer fordult elő, hogy a választást megelőző héten esett az amerikai tőzsde. 1968-ban, Richard Nixon megválasztása előtt 0,2 százalékos mínuszba került az S&P 500, majd 1988-ban, George H. W. Bush győzelme előtt volt egy 1,4 százalékos esés. A legnagyobb rali Barack Obama 2008-as megválasztását előzte meg, azon a héten 6,9 százalékot emelkedett a részvénypiac.

Sok elemző számít arra, hogy az elnökválasztás után rali lesz a tőzsdéken. A MarketWatch több okot is felsorol, amiért a részvénypiac emelkedésére lehet számítani a következő napokban, hetekben. Az amerikai gazdasági eredmények stabilak, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig november elején közölte: a decemberi üléséig nem emel kamatot. A piac egyébként 74 százalékos esélyt lát arra, hogy a jövő hónapban negyed százalékponttal emelkedik az amerikai irányadó ráta. A harmadik negyedéves vállalati eredmények jók lettek, a New York-i tőzsdén lévő cégek körülbelül háromnegyede már publikálta a számait, és 55 százalékuk a várakozások fölött teljesített. A negyedik ok, hogy a várakozások túlságosan pesszimisták, ez megváltozhat. Végezetül ha kiderül a választás eredménye, megnyugszanak a kedélyek, ami felpattanást hozhat a részvénypiacokon.

A CNBC összesítése szerint egyébként a választást követő hetek pontosan felében esett, és a másik felében emelkedett a New York-i tőzsdeindex. A legnagyobb bukások Harry S. Truman 1948-as és Obama 2008-as megválasztása után jöttek, mindkét esetben több mint 10 százalékot estek a tőzsdék egy héten belül. A legnagyobb emelkedést George W. Bush 2004-es győzelme után mérték a New York-i piacon: csaknem 3 százalékot emelkedett az index.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.