BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás teljesítmény az anyabankoktól

Szűkülő kamatmarzs, csökkenő kockázati költségek, felemás üzleti aktivitás – ilyen eredményekkel zárult a magyar nagybankok külföldi tulajdonosainak harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonja

Az elemzői konszenzushoz képest az UniCredit, a piaci reakciók alapján pedig az Erste harmadik negyedéves gyorsjelentése okozott csalódást a befektetők számára, összességében viszont inkább pozitívan fogadták az anyabankok harmadik negyedéves számait.

A leginkább meghatározó nettó kamatbevételek az UniCreditnél, az Ersténél és a CIB anyabankjánál, az Intesa Sanpaolónál egyaránt 3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A méretcsökkentési üzemmódba váltott Raiffeisennél 10 százalékkal esett vissza, a KBC-nél viszont még kissé nőtt is ez a bevételi típus. Elmondható, hogy az anyabankok többsége továbbra is a szűk kamatmarzstól szenved. Hogy ez mennyire nyomasztja a befektetőket, az különösen az Erste gyorsjelentésére adott első napi negatív árfolyamreakción volt látható.

A kockázati költségek a nagy volumenű eszközeladásokat tervező UniCreditnél stagnáltak, az Ersténél és Intesa Sanpaolónál az egy évvel korábbinak a negyedére, a KBC-nél és a Raiffeisennél pedig nagyjából a felére estek. Ahol volt eredménybővülés, ott ez elsősorban a hitelportfólió minőségjavulásának volt köszönhető. Egyedi tranzakciók és belső szerkezetátalakítási folyamatok elsősorban a lengyelországi kivonulását tervező két nagybanknál, az UniCreditnél és a Raiffeisennél teszik bizonytalanná a következő néhány hónap árfolyam-alakulását, a többi bankra kevésbé helyeződik erre vonatkozó felügyeleti vagy tulajdonosi nyomás.

A jövőben várt eredménytermelő képességéhez képest a Raiffeisen Bank International részvénye a leginkább felülértékelt; a többségi tulajdonosával, az RZB-vel hamarosan összeolvadó bank papírjaival ugyanis 14,7-es P/E rátán kereskednek, szemben például az Erste 9,1-es értékével. A leginkább alulértékelt az UniCredit részvénye, amelyet mindössze 5,7-es P/E mutatón adnak-vesznek a tőzsdén. A befektetők óvatossága indokolt: az olasz bankcsoportnál egyre nagyobb az esélye egy legalább 8-10 milliárd eurós (vagy ennél is magasabb), a meglévő részvényesek szempontjából hígító hatású tőkeemelésnek, amelyet egy hónapon belül be is jelenthetnek.

A legmeggyőzőbb számokat a KBC és az Intesa Sanpaolo szolgáltatta a negyedév során. Előbbi a napokban extra osztalékfizetéssel, utóbbi pedig nagyon határozott, az éves eredmény után ígért 3 milliárd eurós osztalékfizetéssel küldött pozitív üzenetet a befektetőknek. Az Erste teljesítménye sem rossz, de a menedzsment óvatos a jövő előrejelzésével és az osztalékfizetéssel kapcsolatban. A Raiffeisen és az UniCredit részvénye mostanság elsősorban a legnagyobb kockázatvállalóknak ajánlható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.