BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas nyereségeket zsákoltak be a bankok

Gigantikus profitra készülhet az idén a hitelintézeti szektor és a fióktelepek is. A problémás ügyfelektől igyekszik megszabadulni a szektor, hogy a jó adósoknak hitelezhessen

Rekordméretű nyereségre készülhet az idén a hazai bankszektor. Az első kilenc hónapban a hazai hitelintézetek adózott eredménye 416,2 milliárd forintot tett ki, ez a háromszorosa a tavalyinak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Nemkülönben pompás évnek néznek elébe a fióktelepként működő hitelintézetek: náluk a nettó profit a harmadik negyedév végére megközelítette a 24 milliárd forintot. Hogy nagy lesz a nyereség, az nem volt meglepő, hiszen az eredményeiket közzétévő nagybankok mindegyikénél javultak a profitszámok, ezt a pénzügyi intézmények saját, illetve az anyabankjaik által közzétett tőzsdei jelentésekből már lehetett sejteni.

Bár a kamatszint alacsony, a hitelintézetek kamateredménye is nőtt az idén 6 százalékkal, 622,5 milliárd forintra. A nem kamateredmény 256 milliárd forint lett, ami több mint a duplája a tavalyi első kilenc hónapban elértnek. A növekedés azonban nem a megugró jutalékbevételeknek köszönhető, hanem a leánycégektől érkező osztalékoknak és a csökkenő kamatadónak.

Kedvező fejlemény, hogy a hitelezés lassan kezd beindulni, és a bankok mérete is nő. A szektor mérlegfőösszege 33 311 milliárd forint volt szeptember végén, 1,3 százalékkal magasabb, mint az év elején. A nettó hitelállomány az év első kilenc hónapjában csaknem 11 százalékkal nőtt, ezen belül azonban a lakossági hitelek volumene stagnált, a vállalati kölcsönöké pedig mindössze 2,5 százalékkal emelkedett. A meglévő hitelállományok minősége is egyre jobb. Az év elején a teljes banki hitelállomány 10,6 százaléka volt 90 napon túl késedelmes, szeptember végére ez az arány alig 8 százalékosra süllyedt. Minden fontosabb hitelezett szegmensben érezhető a javulás. A vállalati hiteleknél 9,6 százalékról 6,9 százalékra csökkent a bedőlt hitelek aránya, a háztartásoknál 17,6-ről 15,8 százalékosra mérséklődött a mutató a hitelintézeti szektorban, a fióktelepeknél szintén javult mind a vállalati, mind a háztartási hitelek minősége. A projekthitelek is egyre kevésbé nyomasztják a bankokat.

Három évvel ezelőtt még megközelítette az 500 milliárd forintot a nem teljesítő projekthitelek volumene, sőt az idei év elején is csaknem 290 milliárd forint volt az állomány. Ebből szeptember végére 158 milliárd forintnyi maradt. A pénzügyi intézmények sokáig próbálkoztak a nem teljesítő hitelek átstrukturálásával több-kevesebb eredménnyel, ugyanis az újragombolt kölcsönök több mint negyede is 90 napon túl késedelmes már. A türelem fogyóban lehet a bankoknál, az átstrukturált hitelek is rohamosan fogynak ugyanis, főleg a vállalatoknál.

Ezekre a lépésekre vélhetően szükség van ahhoz, hogy a hitelintézeti szektor növekvő hitelezés mellett is tőkeerős maradhasson. Az ágazati szintű tőkemegfelelési mutató egyelőre jó: a harmadik negyedév végén 20,4 százalékos volt, kismértékben csökkent csak a fél év végéhez képest. A fiókbezárások a statisztikák szerint folytatódtak az idén, az év eleji 2801 egységből 2763 maradt. A dolgozókat viszont most már nem rúgják ki a bankok, sőt felvesznek embereket, szeptember végén összesen 38 127-en dolgoztak ebben a szektorban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.