BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy profit a biztosítóknál

Több mint 40 százalékkal nőtt a biztosítási szektor nyeresége az idén.

Hét éve nem voltak olyan nyereségesek a biztosítók, mint az idén.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első kilenc hónapban 47,6 milliárd forint volt a szektor adózás utáni eredménye, ami 42 százalékkal magasabb a tavalyinál. Bár az életág is nyereséges, ott az eredmények némileg csökkentek. Ebben szerepet játszhatnak a szigorodó szabályok, a teljes költségmutatóra vonatkozó limitek például biztosan csökkentik a biztosítók profitját is. A többi üzletág viszont hasított az idén. Tavaly az első kilenc hónapban biztosítástechnikai szinten az 1,9 milliárd forintot sem érte el a vagyonbiztosításokon keletkezett nyereség, az idén viszont kilenc hónap alatt 22,5 milliárd forintot termelt ez a szegmens.


A nem életág díjbevétele csaknem 10 százalékkal gyarapodott az idén, az első három negyedévben 344,8 milliárd forintot tett ki. A lakossági vagyonbiztosítások 84 milliárd forint díjbevételt hoztak a szektornak, amely jól kereshet a fellendülő lakáshitelezésen is, a lakásbiztosítások több mint negyede ugyanis hitelfedezethez kapcsolódott. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac repülőrajtot vett az idén. A díjbevétel már szeptember végére túlszárnyalta a 101 milliárd forintot, ami történelmi rekordnak számít. Tavalyhoz képest ez a piac csaknem 37 százalékkal nőtt. Eddig 2009 volt a kgfb-piac csúcséve, akkor 121,6 milliárd forint volt a teljes éves díjbevétel, ebből 95 milliárd forintnyi folyt be a harmadik negyedév végéig.

A kárhányad viszont nem alakult jobban, mint 2015-ben. A nyáron súlyos károkat okoztak országszerte a heves viharok, emiatt a tavaly októberben még 42 százalék körül alakuló kárhányad az idén 43 százalék fölé került. A legrosszabb kárhányadok egyébként az autós biztosításoknál vannak. Az első kilenc hónapban a cascós díjbevételnek 59, a kgfb-snek 55 százalékát kifizették már károkra a biztosítók. Ez a kárhányad egyébként az év végére tovább nőhet, hiszen sokan fizetik ki a biztosítást éves vagy féléves ütemezéssel, ezért az utolsó negyedévre jellemzően több kár és kevesebb díjbevétel jut.

Az életág díjbevétele 3 százalékkal csökkent tavalyhoz képest januártól szeptemberig. Az MNB adatai azonban nem vethetők teljesen pontosan össze az idén a tavalyi bázissal, mivel az egyik közepes méretű életbiztosító, a Metlife fiókteleppé alakult, ezért az idei statisztikákban már nincs benne. Egy kisebb biztosító, a Dimenzió pedig csődbe ment, ezért került ki az adatsorból. Az alacsony kamatkörnyezet ellenére az egyszeri díjbevételek valamelyest nőttek, a folyamatosak viszont csökkentek. A húzótermék továbbra is a nyugdíjbiztosítás lehet. Szeptember végéig több mint 164 ezer személyijövedelemadó-kedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítást kötöttek, amelyek után csaknem 27,4 milliárd forintnyi díjbevétel folyt be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.