BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várt helyről kapott segítséget a jen

Donald Trump november eleji választási győzelme óta a japán jen volt az egyik olyan deviza, amely a legnagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, holott az év első tíz hónapjában még az egyik legjobban teljesítő volt

Japán jegybankárai minden bizonnyal örömmel szemlélik a jen november óta tartó gyengülését. Az idei év egyik legnagyobb devizapiaci sztorija ugyanis a jen dollárral szembeni elképesztő erősödése volt: az ország jegybankárai hiába próbálták monetáris lazítással gyengíteni a fizetőeszközt, minden kísérlet kudarcba fulladt. Novemberben aztán – a lehető legjobbkor – nem várt helyről érkezett a segítség.

Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme – gazdasági programja miatt – az inflációs várakozások hirtelen megugrásához vezetett, emiatt pedig a befektetők elkezdtek a korábban vártnál agresszívebb kamatemelési ciklust árazni a Fed részéről. A hatás elsöprő volt: a hosszú lejáratú kötvényhozamok világszerte emelkedni kezdtek, a dollár pedig nagymértékű erősödésbe kezdett, ami a japán jent sem kímélte.

A dollár-jen árfolyam a november 8-i elnökválasztás előtt még a 105-ös szint alatt tartózkodott, mostanra viszont már a 118-ast ostromolja, vagyis bő egy hónap alatt közel 12 százalékot veszített értékéből a jen a dollárral szemben. A szigetország jegybankárai minden bizonnyal nagyon örülnek ennek a fejleménynek, a krónikusan gyenge növekedéssel és alacsony inflációval küzdő japán gazdaságnak ugyanis megváltást jelent a gyenge jen, nem véletlenül képezte ez a japán gazdaságpolitika alapját az elmúlt években. Elégedettségüket jól tükrözi a jegybank tegnapi kamatdöntő ülése, amelyen – a jenre nehezedő nyomás enyhülésének köszönhetően – nem jelentettek be semmilyen további monetáris lazító lépést.

Az UniCredit elemzői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a jen hirtelen gyengülésének egyik fontos mozgatórugója a dollár-jen határidős eladási pozíciók tömeges zárása volt. Meglátásuk szerint a hosszú távú fundamentumok erősebb jent vetítenek előre, amit egyrészt a japán és az amerikai állampapírpiaci reálhozamok közötti különbség mértékével indokolnak, másrészt azzal, hogy a japán jegybank vélhetően már nem tervez semmilyen további lazítást. A költségvetési politika 2017-es élénkülése viszont támogathatja a gazdasági növekedést, ezen keresztül pedig a jen felértékelődését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.