BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz részvény jövőre

Az elnökválasztás óta a ciklikus részvények teljesítettek jól. De érdemes inkább az olcsó papírokat keresni jövőre

A legfontosabb kérdés a jővő évvel kapcsolatban, amivel a befektetők szembesülnek: olyan részvényeket vegyenek, amelyek – bízva Donald Trump élénkítő gazdaságpolitikájában – az erősebb gazdasági növekedésből profitálhatnak, vagy inkább a defenzív papírok közül válogassanak. Az elnökválasztás óta az előbbiek bizonyultak jó választásnak, a ciklikus szektorok, mint a bankok vagy az energia, szárnyaltak, míg a közszolgáltatók alulteljesítettek. A Barron’s már kiválasztotta tíz kedvenc részvényét 2017-re. Ezek között vannak olcsó papírok és olyanok, amelyek alulteljesítők voltak idén, de vannak, amelyek az amerikai gazdasági növekedés fellendüléséből profitálhatnak.

Az Alphabet, a Google anyavállalata erős profitot termel, és az árazással sincs gond, a 2017-es előretekintő egy részvény árfolyamára jutó nyereségrátája (P/E) 23-szoros. Ha a hatalmas, mintegy 80 milliárd dollárnyi készpénzállományt levonjuk, még olcsóbbak a papírok. Az Apple az egyik legalacsonyabb értékeltségen forgó vállalat a technológiai óriások között, és a Barron’s szerint azért lehet jó befektetés jövőre, mert jelenleg túlzottan pesszimisták a piaci szereplők a céggel szemben.

A Citigroup a kedvenc a nagybankok között, mert olcsó, és a részvények alulteljesítettek idén a versenytársakhoz képest. A Citigroup az elnökválasztást követő bankpapírraliból részben kimaradt, mivel a bevételeinek fele az Egyesült Államokon kívülről származik. Ráadásul jövőre a Citigrouptól javuló pénzügyi mutatókat várnak az elemzők, ami szintén a részvény mellett szól.

A Delta Air Lines 2009 óta a felére csökkentette a hitelállományát, és visszakapta a Moody’stól a besorolását, mint befektetésre ajánlott cég. Osztalékot fizet, és veszi vissza a saját részvényeit, idén a piaci kapitalizációjának 8 százalékát adó összeget juttat vissza a részvényeseknek.

A Deutsche Telekom részvényei jelentős diszkonttal forognak az európai távközlési papírokhoz képest, miközben 4 százalékos osztalékhozamot kínálnak. A Merck gyógyszergyártó kilátásai jelentősen javultak nyáron, amikor a Bristol-Myers Squibb egyik rivális onkológiai készítménye elbukott a teszteken. Egy európai gyógyszergyártó, a Novartis részvényeiben is lehetőséget lát a Barron’s, véleménye szerint a következő négy évben áltagosan 10 százalékos profitnövekedéssel lehet számolni a cégnél az egy részvényre jutó eredmény tekintetében.

Az ingatlancégek kimaradtak az elnökválasztást követő raliból, mivel a befektetők a magasabb kamatok miatt aggódnak. A szektorból a luxusotthonokra specializálódott Toll Brothers a Barron’s kedvence, mert alacsony árazáson forognak a papírok. A fogyasztási cikkek szektorból az Unilever érdekes, amelynek papírjai jelentős diszkonttal forognak a riválisokhoz képest. A Walt Disney a világ egyik legerősebb márkája, és bár a filmjei, a kábeltelevíziós hálózata és a parkjai is jól teljesítenek, a társaság részvényei mégis lemaradók voltak idén. Pedig az elemzői várakozások szerint 2018-ra visszatérhet a két számjegyű növekedés a céghez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.