BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fix kamatot keresik

Az igen jelentős ár­különbségek ellenére folyamatosan nő a kereslet a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek iránt

A lakáshitel felvételét tervező ügyfelek részéről igen erős az érdeklődés a hosszú, ötéves vagy azon túli kamatperiódusú kölcsönök iránt – közölték lapunkkal a megkérdezett hitelintézetek. „Az ügyfelek megfontoltabbak, éppen ezért egyre jobban érdeklődnek a kevesebb kockázatot hordozó, hosszabb távon kiszámítható, fix kamatozású kölcsönök iránt.

Ez az Erste Banknál is igaz, a 2016-os évben az 5–10 éves kamatperiódusú hitelek aránya megnőtt a rövid kamatperiódusú hitelekhez képest. Az értékesítés többségét már ezek adják” – közölték a hitelintézetnél. Bár a rövid kamatperiódusú hiteleknek alacsonyabb a kamatuk – tették hozzá –, érdemes átgondolni, hogy egy nagyobb mértékű kamatnövekedés mellett is képes lesz-e majd fizetni az ügyfél a törlesztőrészleteket.

Az érdeklődés annak ellenére fokozott, hogy az árkülönbségek igen látványosak a változó kamatozású konstrukciók javára. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 novemberében 4,69 százalékot tett ki a forintlakáshitelek átlagos, szerződésekben szereplő, éves kamatlába: ehhez képest viszont míg a változó – vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású – hiteleknél 3,58 százalék volt az átlag, addig az öt és tíz év közötti kamatperiódusúaknál elérte a hat százalékot.

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a fix törlesztőrészletű lakáshitelek felfutása nem meglepő, hiszen a hitelfelvevők sokkal óvatosabbak lettek. „A változó kamatozású kölcsönöknél könnyen megváltozhat a törlesztőrészlet. A mostani kamatkörnyezetnél sokkal lejjebb nem mennek a kamatok, így mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél hosszabb időre rögzítse új hitele törlesztőrészletét, ne kockáztasson” – tette hozzá a szakértő.

A BankRáció.hu összeállítása szerint január elején egy 8 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelt változó kamatozású 3-4 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett lehetett igényelni, míg a 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshiteleket 6-7 százalékos THM-mel kínálták a bankok. A változó kamatozású lakáshitel havi törlesztése így 43-50 ezer forint, a fixeké 10 éven keresztül 53-62 ezer forint. Hasonló következtetésekre jutott a Bankmonitor.hu is: a portál szerint ugyanakkor most éppen arra kell felkészülni, hogy a kamatok lassan elindulnak felfelé, ami a havi részletekre is kihat. A bankoknak adott a lehetőségük arra is, hogy a kamatfelárat is megváltoztassák, igaz, erre a fair banki törvény miatt nincs nagy mozgásterük.

A lakáshitelek piacán: tavaly az első tizenegy hónapban összesen 422 milliárd forint értékben szerződtek az ügyfelek – így az éves kihelyezés minimum 450 milliárd forint lehetett –, a lapunk által megkérdezett bankok többsége két számjegyű növekedést vár az idén az új hiteleknél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.