BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rossz líra elviszi a papírok nyereségét

Kivégzik a lírát a Törökország körüli bizonytalanság miatt a befektetők, a török részvénypiac viszont egyáltalán nem teljesít rosszul. Ha a török alapon megszerzett pénzt itthon akarjuk elkölteni, akkor sajnos vállalni kell a devizaárfolyam-változásokon közben elszenvedett veszteséget.

A török puccskísérlet óta 20,65 százalékkal gyengült a török líra a forinthoz képest, jelenleg mindössze 75,18 forintot kell adni az ország devizájáért. A húsz legnagyobb piaci kapitalizációjú török részvény teljesítményét mutató Dow Jones Turkey Titans 20 index lírás változata viszont már bőven ledolgozta a puccs utáni esést.

2016. július 15-e után, 22-ére egészen 740 pontra esett vissza az index a puccs előtti 856 pontról, ami egy 15,7 százalékos lejtmenetet jelent mindössze egy hét leforgása alatt, azóta azonban az index feljött egészen 868 pontig, ami még az államcsíny előtti kereskedési naphoz képest is 1,4 százalékos pozitív irányú elmozdulást jelent.

Persze érdemes megjegyezni, hogy az emelkedés egyáltalán nem volt egyenletes és stabil: 748 ponton toporgott a török részvényindex még november végén is, stabil emelkedést gyakorlatilag csak 2017 januárja óta láthatunk.

 

Kicsivel marad el csak az index teljesítménye mögött az egyetlen török lírában denominált, Magyarországon kezelt, de a régióban befektető Aegon InstanBull Alap T sorozata. A befektetés lírában –0,09 százalékot teljesített a villámforradalom óta. Ugyanennek az alapnak a forintos teljesítménye viszont már egyáltalán nem ilyen kecsegtető (a körülményekhez képest): július 15-e óta 22,85 százalékkal került lejjebb az Aegon IstanBull A sorozatának egy jegyre jutó nettó eszközértéke.

A líra mélyrepülése az OTP törökországi alapjait is megviselte: a forintban denominált OTP Török Részvény Alap hozama –23,34 százalék volt a júliusi puccstól a legfrissebb elérhető, 2017. január 25-i adatig, míg az eurós sorozat hozama –22,23 százalék volt. Az euróhoz képest a török líra egyébként 19,3 százalékot gyengült az összeesküvők akciója óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.