BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két tűz között a líra és a török jegybank

Egyszerre kellett a piaci és a politikai elvárásoknak megfelelnie a török jegybanknak, ami kedden nem sikerült. A kezdeti heves reakció után lenyugodott a líra piaca, de elemzők szerint ez csak a kezdet.

Egyelőre nem győzte meg az elemzőket a török jegybank, szinte mindenki úgy kommentálta az eseményeket, hogy valószínűleg tovább gyengül majd a líra, ami miatt inkább előbb, mint utóbb megint lépni kell, és még az irányadó kamat emelésének is eljöhet az ideje. A következő piaci ostromra jó alkalmat adhat pénteken a Fitch hitelminősítői felülvizsgálata.

A várakozások szerint a cég bóvliba vághatja a török adósosztályzatot, ami aztán megint beindíthatja a líra zuhanását. A török politikusok, élükön Recep Tayyip Erdogan elnökkel, el akarják kerülni a kamatemelést, gyakorlatilag parancsba adták, hogy nem emelhet a jegybank. Ezzel két tűz közé kerültek a török döntéshozók, hiszen a piac olyan lépést akar kikényszeríteni, amelyet a politikusok éppen elkerülnének.

A Commerzbank szerint a kamatfolyosó felső szélének 9,25 százalékra emelése és a likviditás szűkítése nem fog működni, a jegybank visszatér majd a kamatemelés kérdéséhez, ha a következő időszakban a líra a 4-es lélektani szint felé gyengül a dollárral szemben. Szerdán 3,84 felett járt a jegyzés a nap második felében. Az elemzők szerint valószínűleg a jegybank is tudja, hogy az átmeneti intézkedésekkel történő szigorítás nem küld világos és határozott üzenetet a piacoknak.

Vagyis csak időt nyert a jegybank, amiben segített az is, hogy a dollár az utóbbi időszakban gyengülésnek indult az euróval szemben. Hamarosan azonban ismét a 4-es lélektani határt ostromolhatja a dollár-líra árfolyam, akkor pedig elkerülhetetlen lesz az alapkamat 200-300 bázispontos emelése.

A JP Morgan szakemberei egyetértenek azzal, hogy a keddi lépések nem lesznek elegendők ahhoz, hogy megfékezzék a líra zuhanását. Az amerikai bank elemzői szerint a kritikus kérdés ezt követően az lesz, mi történik akkor, ha romlik a feltörekvő országokkal kapcsolatos piaci hangulat, aminek Törökország lehet az egyik vesztese. Kifejezetten pesszimisták a török deviza kilátásaival kapcsolatban a Danske Bank elemzői, akik a piaci konszenzussal szemben nem számítottak kamatemelésre kedden, így az ő várakozásuk be is jött.

Szerintük a líra zuhanása megtorpanhat a bejelentett intézkedések hatására, de a Fitch pénteki esetleges leminősítése után újraindulhat a zuhanás. A dán bank szerint a líra jelenleg egy „tökéletes vihar” közepén van a belső és a külső kockázatok mellett, így egy hónapon belül 3,95-ig, három hónapos időtávon 4,15-ig, egy éven belül pedig 4,5-ig ugorhat a dollár-líra árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.