BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhet a kkv-hitelek piaca

A Növekedési Hitelprogram (NHP) márciusi kivezetése mellett is bővül idén a kis- és középvállalkozói hitelek piaca – vélik a lapunknak nyilatkozó banki szakértők

Egyértelműen növekedést várnak a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) hiteleknél a pénzügyi szolgáltatók, annak ellenére, hogy a kedvező kondíciók mellett elérhető Növekedési Hitelprogramot (NHP) március végével kivezeti a piacról a Magyar Nemzeti Bank – derül ki a lapunk által megkérdezett bankok válaszaiból.

„A magyar gazdasági környezet egyre kedvezőbb, számos, a hitelezést pozitívan befolyásoló makrotényező alapján a régió élmezőnyében szerepel Magyarország. Megítélésünk szerint nem csökken majd a vállalati hitelek iránti kereslet, a hitelprogram kivezetését követően azonban várhatóan a saját forrású konstrukciók kerülnek majd előtérbe” – tájékoztatták lapunkat az OTP Banknál. Az MKB Banknál arra számítanak a kkv-piacon, hogy a lendület kitart, és a beruházási kedv sem esik vissza jelentősen, köszönhetően a különböző elérhető pályázatoknak, kedvezményes forrású hiteleknek. Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kkv-igazgatója szerint az NHP miatt előrehozott beruházások visszatartó hatását meghaladó mértékű beruházási aktivitás várható az EU-s támogatásokhoz kapcsolódóan, ami jelentős hiteligényt is generál.

A TakarékBank tájékoztatása szerint enyhe élénkülés észlelhető a keresletben: azok az ügyfelek ugyanis, akiknek ez a konstrukció megfelel, igyekeznek még az utolsó pillanatban igényelni ilyen finanszírozást. „A program végéhez közeledve egyértelműen érezhető a kereslet élénkülése mind a hiteleknél, mind a lízingnél” – közölték az UniCredit Banknál. Az NHP – tették hozzá – a márciusi kivezetése ellenére 2017-ben még egyértelműen bővíti a kkv-k hitelfelvételi lehetőségeit és ezzel együtt a banki pénzkihelyezés volumenét is, hiszen a beruházási hiteleknél március végéig lehet szerződést kötni, de lehívásukra 2018. júniusig van lehetőség.

Az NHP utáni korszaktól a pénzügyi szolgáltatók az árazásnál sem várnak drasztikus változást. A jelenlegi kamatszintek mellett a 2,5 százalékon elérhető finanszírozás fenntartható akár saját, akár egyéb, refinanszírozott forrásokból – vélekednek az MKB Banknál. A vállalkozói piacon – tették hozzá – a 2,5 százalékos kamatszint mondhatni „beégett”. Úgy gondolják, ebből nehéz lenne kimozdulni, így a bankok várhatóan nem is áraznak majd e szint fölé, amíg az alacsony alapkamat ezt lehetővé teszi. „A re­finanszírozott hiteleknél korlátozást jelenthet a refinanszírozó intézet által előírt szabályozásoknak való megfelelés, ugyanakkor ezeknél a termékeinknél is úgy látjuk, hogy az ügyfeleink nagyon kedvező áron tudnak forráshoz jutni” – hangsúlyozták a hitelintézetnél.

A CIB Bank szakértői szerint az NHP kivezetése után a bankok keresik a lehetőségeket az olcsóbb források megszerzésére. Előre prognosztizálható a refinanszírozott hitelek (MFB, EXIM) hangsúlyosabbá válása, és az is nyilvánvaló, hogy a következő időszak a hitelgarantőrök szerepének felértékelődését hozza majd. A hitelgarantőr intézményeknek a finanszírozásba való bevonása – a fedezettségi elvárásnak való megfelelésen túl – az árcsökkentő hatás miatt is kedvező – tették hozzá. Az OTP Banknál úgy látják, hogy némi áremelkedés mindenképpen várható, hiszen a bankok eltérő költségelemekkel dolgoznak a saját forrású hiteleknél, de a piaci versenyhez vélhetően minden szereplő igyekszik igazodni, és emiatt a hitelek díja 2017 harmadik negyedévéig valószínűleg nem emelkedik számottevően.

Az NHP erős év végi hajrát produkált tavaly, a harmadik szakaszban részt vevő hitelintézetek december végéig összesen 473 milliárd forint értékben kötöttek szerződést. A jegybank tájékoztatása szerint a program három szakaszában – 2013 júniusa óta – együttvéve 37,4 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz csaknem 2600 milliárd forint értékben. A vállalati hitelpiacon pedig valóban látszanak az élénkülés jelei: az MNB statisztikái szerint 2016 első 11 hónapjában a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok összesen 1354,1 milliárd forint értékben vettek fel forinthiteleket – a folyószámlahitelek nélkül, egy éven belüli kamatperiódus mellett –, ez közel negyedével több az egy évvel korábban kihelyezett mennyiségnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.