BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezrek vették fel eddig a kétféle diákhitelt

Mostanáig több, mint 380 ezer fiatal élt eddig a Diákhitel lehetőségével, kamata mostanra a legalacsonyabbra csökkent. A képzés költségek finanszírozására szánt Diákhitel2-őt minden elsőéves hallgató felveszi, a szabad felhasználású Diákhitel1-et pedig harmincezren kapják, ez a kölcsönforma főként a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem hallgatói között kapós.

Magyarország Komoly segítség a felsőoktatási intézményben tanulóknak és szüleiknek a 2001-ben bevezetett Diákhitel, amelynek kamata folyamatosan csökkent az elmúlt években. Mostanra a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 3,35 százalékra, a tandíj finanszírozására szánt Diákhitel2 pedig 3,90 százalékra csökkent. Utóbbi kamata az ügyfelek számára ráadásul valójában 2 százalék, a kamat efölötti részét ugyanis továbbra is az állam állja – mondta a Mediaworks Regionális napilapok központi szerkesztőségének Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója.

Beszámolója szerint a kezdetektől, azaz 2001 óta több mint 380 ezren éltek a hitel felvételének lehetőségével, egyharmaduk pedig már vissza is fizette a kölcsönt. A képzési költségek finanszírozására fordítható  Diákhitel2-t nagyjából minden ötödik elsőéves hallgató felveszi, míg a szabad felhasználású Diákhitel1-et jelenleg harmincezer hallgató kapja.

A Diákhitel Központ adatai szerint az észak-magyarországi, azaz a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint a Csongrád megyei lakóhellyel rendelkező diákok között hagyományosan magasabb a hitelfelvételi hajlandóság, ezekben a régiókban a szülők kevésbé tudják támogatni gyermekük tanulását. Ezzel szemben legkevésbé a nyugat-magyarországiak, azaz Győr- Moson-Sopron, Zala, Vas megyéből származó diákok vágnak  bele a kölcsönbe. A Diákhitel visszafizetése független attól, hogy az ügyfél rendelkezik-e munka­viszonnyal,  hiszen a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell elkezdeni a törlesztést, de  legkésőbb a negyvenéves kor betöltésekor.

A szabad felhasználású Diákhitel1 maximális összege havi ötvenezer forint. A szabad felhasználású diákhitel törlesztése az első két évben a minimálbér 6-8 százaléka, a harmadik évtől kezdve pedig a két évvel korábbi bruttó jövedelem 6-8 százaléka – fűzte hozzá Imre Zita.

Mikor fizetik vissza?

A Diákhitel2 maximálisan felvehető összege az adott szak tandíja, a visszafizetésének menete pedig megegyezik a Diákhitel1 törlesztésével. A különbség csupán annyi, hogy itt az első két évben a minimálbér 4–11 százalékát kell fizetniük az ügyfeleknek, a harmadik évtől kezdve pedig a két évvel korábbi bruttó jövedelem 4–11 százalékát.

A Diákhitel2 esetében nincsenek rögzítve a felvehető  összegek, hiszen a tandíjak is nagyon különbözőek, van százötvenezer forintos de akár egymilliós is. A nem államilag finanszírozott szakok között az orvos- és a pilótaképzés a legdrágább.

Sokatmondó a hitel típusai szerinti bontás is: a Diákhitel1-et a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Pest megyeiek vettek fel inkább, a Diákhitel2-t felhasználók száma pedig a Pest megyeiek között magasabb az átlagosnál.

Topintézmények

Szabad felhasználású Diákhitel1-et legtöbben a debreceni, a szegedi egyetem, illetve a pécsi tudományegyetem hallgatói közül vesznek fel, a Diákhitel2  iránti érdeklődés topintézményei pedig Budapesten vannak, ezek a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Metropolitan Egyetem, (volt BKF) és a Corvinus-egyetem. A legtöbb Diákhitel1-et felvevő diák a jogászok, a gazdálkodási és mendzsement szakot tanulók, illetve a mérnök-informatikusok közül kerül ki. A Diákhitel2 a gazdálkodás és menedzsment, a jogász, illetve a turizmus-vendéglátás szakon a legkelendőbb.

Tudta-e?

A Diákhitel2 esetében a Diák­hitel Központ közvetlenül a felső­oktatási intézménynek utalja a képzés díját, a fiatalnak nincs vele dolga. A visszafizetés során a harmadik törlesztési évtől azon hallgatók fizetik bruttó bérük 11 százalékát, akik 4 millió forintnál nagyobb összeget vettek fel.

G. Juhász Judit-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.