BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

300 forint körül is lehet az euró az év végére

Az európai uniós támogatások tervezett felpörgetése és a minimálbér-emelés várhatóan növeli majd a GDP-növekedés ütemét.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője 3,5 százalékos GDP növekedést vár 2017-ben. Idén 2 százalékos átlagos inflációra, év végére pedig 300 forint körüli euróárfolyamra számít a szakember. Samu idén nem, csak 2018-ban tartja valószínűnek azt, hogy megemelnék az alapkamatot, mivel a maginflációban nem lát kamatemeléshez vezető folyamatokat.

Európai szinten 1,5-2 százalékos növekedésre számít a szakember, amely szerinte segíti az eurózóna egyben tartását és azt, hogy megoldást találjanak a görög és az olasz kérdésekre is. Samu szerint a vállalati részvények szempontjából jók a körülmények a piacokon. Kijelentette, hogy gazdaságpolitikai aspektusból látható és bemérhető kockázatokról lehet beszélni, a tőzsdeindexeket csak váratlan hatások erodálhatják jelentősen. Az európai választások közül csak a franciában lát kockázatot Samu János. – Marine Le Pen esetleges jó szereplésének kérdését a média jól kezeli, de a piacon nem látszik ennek a beárazottsága. A Nemzeti Front elnökének erősödése jelentősebb francia kötvénypiaci eladást eredményezne – tette hozzá a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a második fordulóra 60-40 arányban nem Le Pen az esélyesebb.

Németországban a parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) vesztett népszerűségéből és a két nagy párt, a szociáldemokrata SPD és a kereszténydemokrata CDU/CSU versenyez a hatalomért. Közülük az SPD győzelme egy racionálisabb Európát és harmonikusabb euróövezetet eredményezne az elemző szerint.

Hosszabb távon komoly kihívásokat jelenthet Samu szerint a kínai probléma, melyről igaz, hogy az utóbbi időben kevesebb hír érkezik, de „az ottani adóssághegy nagy problémákat okozhat egyszer a világgazdaságnak”.

A Budapesti Értéktőzsdéről Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke elmondta, hogy a nagyobb állami vállalatok parkettre lépése hozhatna élénkülést. – Külföldi befektetők számára is érdekes magyar cégek csak az állami szektorból jöhetnek. Ahhoz, hogy a BÉT-en komoly előrelépést lehessen elérni, több meghatározó cég kell – fűzte hozzá.

A Concorde szakemberei a cég évindító sajtóreggelijén úgy ítélték meg, hogy a hazai vállalatok azért sem törekszenek a tőzsdei jelenlétre, mert máshol olcsóbban juthatnak forrásokhoz. Az elmúlt években az abszolút hozamú és az ingatlan alapokba száz, illetve ezermilliárdos nagyságrendben áramlott pénz, miközben a részvényalapok nem voltak ennyire kedveltek. Közben közvetlen részvénybefektetése nagyon kevés ügyfélnek van.

Elhangzott, hogy a Concorde a 2010-es évek elejére sikeresen állt át az előtte jellemző tranzakcionális, befektetési banki modellről az ügyfelei befektetési állományának és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlődésére koncentráló privátbanki modellre. Átalakították a corporate finance üzletágukat is, vegyesvállalatunk, a Concorde MB Partners már működésének első évében és azóta is piacvezető a tranzakciók számát tekintve.

Tavaly elindították az Accorde Alapkezelőt, amely már csaknem 60 milliárd forintnyi vagyont kezel. Ebben a hónapban startolt az Accorde Első Román Részvényalap, amelyben már 1,2 milliárd forint van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.